IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има актуализация на бюджета с участие на ГЕРБ, потвърди Цвета Караянчева

Ремонтът на бюджета с 3,5 млрд. лева е най-голямата кражба, която се готвеше, твърди Борислав Гуцанов

10:52 | 31.07.14 г. 2
Няма да има актуализация на бюджета с участие на ГЕРБ, потвърди Цвета Караянчева

Няма да има актуализация на бюджета с участие на ГЕРБ, ДПС да си намерят други поддръжници, каза депутатът Цвета Караянчева пред БНТ.

Вчера депутатите от ГЕРБ напуснаха Парламента и така блокираха ремонта на бюджета. Това стана ден след като заедно с ДПС прокараха на първо четене ремонта на бюджета на държавата и на Здравната каса. Това стана повод социалистите да обявят, че има нова коалиция - ГЕРБ и ДПС, тъй като "червените" са твърдо против актуализацията на държавния бюджет.

Заради обвиненията за нова коалиция с ДПС ГЕРБ решиха, че напускат Парламента; Днес отново не се състоя заседание на Народното събрание заради отсъствието на депутатите от партията.

„Заради отговорната си държавническа позиция ГЕРБ решиха миналата седмица да подкрепят исканата актуализация от правителството, въпреки че не бяхме напълно съгласни с параметрите. ДПС също имат такава позиция“, каза Караянчева. „След поведението на левицата се спряхме“, обясни тя.

Според нея БСП се опитват в последните дни на сегашното НС „да изтрият целия срам от безпринципната коалиция с ДПС“, заради което отблъснали симпатизантите си. Освен това социалистите искали да прикрият грешките си, тъй като параметрите на финала на управлението не са добри.

Болниците се нуждаят от тази актуализация наистина, иначе ще спрат работа, отбеляза тя.

Караянчева отрече да има коалиция с ДПС, но посочи, че по темата за бюджета с ГЕРБ имали важни за държавата допирни точки.

Така или иначе новото правителство ще трябва да актуализира бюджета. Но при тегленето на дълг лихвата няма да е същата, за разлика от сегашния момент, коментира народният представител.

Повече няма да правим алиби на този парламент, той е тотално дискредитиран, заяви Караянчева.

„Напускането на парламента от ГЕРБ не е изненадващо за нас, при тях сутринта е едно, вечерта е друго“, заяви Борислав Гуцанов от Коалиция за България.

„Актуализацията на бюджета с тези 3,5 милиарда лева е най-голямата кражба, която се готвеше от тези, които го искаха. По сметките на държавата има 8 млрд. лева, освен това се очаква през август месец да има превод на стойност около 1 млрд. от страна на Европейската комисия“, каза депутатът.

Във връзка с парите за здравеопазването той посочи, че при намаляващо население хоспитализациите растат всяка година – от 1,2 млн. през 2006 г. до 2 млн. през 2013 г. Средствата за здравеопазване също са увеличени и са достигнали 130 млн. лв. на месец миналата година.

“И премиерът, и министърът на финансите заявиха от експертна гледна точка, че няма нужда от актуализация. Кое след това политически накара министър-председателя и министъра на финансите да вземат това решение, аз не мога да кажа”, отбеляза Гуцанов. Според него очевидно има нова коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Депутатът не изключва в понеделник депутатите от ГЕРБ да са в парламента, за да дебатират актуализацията. Той потвърди, че социалистите ще ходят в Народното събрание в дните с насрочено заседание и ще се регистрират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:) Омаскаряването се дължи на Кобурга. Той разби политическата система и турна началото на печеленето на избори с безотговорен популизъм. Той показа, че не е важно каква глупост ще изтърсиш, стига тя да се хареса на матр'яла. От там представителството на част от сериозните, истински партии и политици в парламента се сведе до минимум (СДС, ДСБ, БЗНС варианти), други сериозни партии, еволюираха в безпринципно-популистки, което им дойде добре за крадене ( БСП) и разбира се една от чисто популистките партии ( на практика сбирщина от неуспели да се набутат по другите партии, поради некъдърност), се превърна в основна политическа сила. Това най-сетне позволи на траги-комични и позорни абсурди като Сидеров и Бареков да са парламентарно представени и в това обкръжение, ДПС, като единствена парламентарно представена партия, която знае как, да овладее държавата.Парламентаризма, демокрацията и политиката в България са в дълбока криза. Просто не се вижда отговорен политически субект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още