IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви по депозитите ориентират инвеститорите към взаимните фондове

В края на 2016 г. активите на колективните инвестиционни схеми достигат 1 млрд. лева

10:38 | 25.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Намаляващите лихви по депозитите започват да се отразяват върху нагласите на инвеститорите спрямо колективните инвестиционни схеми. До 1 млрд. лева достигат управляваните активи от българските взаимни фондове към края на 2016 г., коментираха портфолио мениджърът в Селект Асет Мениджмънт Красимира Паунина и Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Пазарите не започнаха много добре 2016 г., но след изборите в САЩ станахме свидетели на еуфория, която им се отрази благоприятно. Видяхме положителни промени на българския капиталов пазар, което също спомогна за повишаване на резултатите на колективните инвестиционни схеми, които инвестират в България", посочи Паунина.

Василев потвърди, че „основната движеща сила за последната година е българският капиталов пазар, на който му беше време да получи глътка въздух, след като доста време остана встрани“.

Той прогнозира, че през тази година пазарите ще бъдат силно волатилни и ще има движение в двете посоки.

„Хората, които залагат на краткосрочни пазарни решения и успеят да ги уцелят, ще спечелят при добра доходност“, прогнозира експертът.

Паунина е на мнение, че трябва да се види реалното прилагане на политиката на новия президент на САЩ, Brexit, резултатите от изборите в няколко европейски държави, като с тези фактори се съобразяват и стратегиите за управление на колективните инвестиционни схеми.

Очакванията ѝ са да видим добро представяне на финансовия сектор, както и сектора на недвижими имоти в Европа, с изключение на този във Великобритания.

„Българският фондов пазар има предпоставките да продължи със силното представяне и през 2017 г., каза Паунина. Според нея има компании с добър фундамент, които са подценени.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още