Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Нощувките в местата за настаняване спадат с 2,3% през септември

В сравнение с миналата година приходите от тях растат с 1,5%, благодарение на почивалите българи

Нощувките в местата за настаняване спадат с 2,3% през септември

Снимка: Pixabay

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през септември, е над 3,097 милиона, или с 2,3% по-малко в сравнение със същия месец на 2018 година, като най-голямо намаление на нощувките (с 4,6%) се наблюдава в местата за настаняване с три звезди.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през септември е 36,4%, като намалява с 1 процентен пункт в сравнение с година по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с четири и пет звезди – 48,3%, следват местата за настаняване с три звезди – 32,1%, и с една и две звезди – 20,2%.

Според статистиката общият брой на местата за настаняване за една година се увеличава с 2,9%, а броят на леглата в тях - с 0,8%. Местата за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване са 2924. Броят на стаите в тях е 131,6 хиляди, а на леглата – 294,7 хиляди.

Реализирани нощувки по категории на местата за настаняване и месеци

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през септември се увеличава с 1,4% в сравнение с година по-рано и достига 847,3 хиляди, като е регистрирано увеличение при българските граждани с 3,3% и намаление при чужденците с 0,1%. Това показва картината за българските собственици на хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване с над десет легла, според данните на Националния статистически институт.

Пренощували лица по категории на местата за настаняване през септември 2019 година

В НСИ пресмятат, че българите са 377,8 хил. и са реализирали средно по 2,5 нощувки. Чуждите граждани са 469,5 хил. и са реализирали средно по 4,6 нощувки, като 72,9% от тях са нощували в хотели с четири и пет звезди.

През септември 2019 г. в хотелите с четири и пет звезди са реализирани 74,3% от общия брой нощувки на чужди граждани и 32,3% - на българи. В местата за настаняване с три звезди са осъществени 19,9% от нощувките на чужди граждани и 31% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 5,8 и 36,7%.

Заетост на леглата по категории на местата за настаняване и месеци

Приходите от нощувки през септември 2019 г. достигат 166,7 млн. лв., или с 1,5% повече в сравнение с преди година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани - с 13,8%, докато тези от чужди граждани намаляват с 1,8%.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Отсрочването на кредити ще се прилага от всички банки в България