Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Нов данък за ваканционни имоти ще увеличи с 200 млн. лв. бюджетните приходи

Под ударите на нов законопроект на попадат апартхотели и частни имоти в близо 140 курорта, които не са регистрирани като места за настаняване

Нов данък за ваканционни имоти ще увеличи с 200 млн. лв. бюджетните приходи

Снимка: Pixabay

Близо 200 млн. лв. годишно допълнителни приходи за хазната предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, внесени в деловодството на парламента от „Обединени патриоти“.

Хората на Валери Симеонов предлагат да бъде въведен нов местен данък между 0,2 и 0,7% от данъчната оценка за жилищни ваканционни имоти, разположени в „климатичните планински или морски от национално значение“. Конкретния размер зависи от населеното място, в което се намира имота.

Налогът ще се дължи и за имоти, които не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма, а също и за имоти, за които не се плаща наем. От данъка са освободени жилища, които са декларирани като „основни“ от собствениците си. 

Още по темата

Под ударите на новия закон попадат апартхотели и частни имоти в близо 140 курорта, които не са регистрирани като места за настаняване.

Преди близо две седмици вицепремиерът Валери Симеонов се закани, че ще накара собствениците им да плащат данъци на държавата, защото сегашната ситуация изкривява принципите на лоялната конкуренция.

Все още не е ясно дали законопроектът ще получи подкрепа в парламента. От ГЕРБ коментираха само, че „се работи по текстовете“, а от БСП все още се запознават с предложението.
 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
13
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Пари нЕма, да се готвят тия с изоставените имоти.

Още от Бюджет и финанси
Лихвената статистика и финансите на държавата ще са във фокуса на седмицата