IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов допълнителен клас кредитори предлага Министерството на финансите

Промените в Закона за банковата несъстоятелност ще създадат по-голяма сигурност за банките и инвестиционните посредници, твърдят от ведомството

13:45 | 21.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С промени в Закона за банковата несъстоятелност от Министерството на финансите (МФ) предлагат въвеждането на нов допълнителен клас кредитори. Става дума за такива, които са притежатели на непривилегирован необезпечен първостепенен дълг, който следва да има по-висок ред от притежателите на инструменти на собствения капитал и подчинен дълг, и по-нисък ред спрямо притежателите на други инструменти на необезпечен първостепенен дълг. В момента текстовете от закона не отразяват спецификата на финансовите инструменти с различни нива на подчиненост, които се издават от институциите и предприятията в държавите с по-развити финансови системи.

Според мотивите към законопроекта измененията са свързани с транспониране на Директива 2017/2399. В документа от Брюксел, наред с банките, попадат и инвестиционните посредници, както и някои финансови институции, смесени финаносви холдинги и финансови холдинги със смесена дейност, по отношение на които се прилагат правилата на общата търговска несъстоятелност.

От обосновката на финансовото ведомството става ясно още, че целта на предложените изменения е да се гарантира правна сигурност за банките и инвестиционните посредници, спрямо които се прилагат минималните изисквания за приемливи задължения, като се осигури яснота относно критериите за приемливост на задълженията. Промените касаят и инвеститорите, тъй като се създадава яснота относно третирането на новия вид необезпечен пъростепенен дълг при несъстоятеност.

Измененията не са свързани с разходването на финансови и други средства от страна на засегнатите дружества, напротив - ще позволят да се намалят разходите на банките за спазване на изискването за подчиненост, както и евентуалните отрицателни последици, свързани с разходите за финансиране.

От мотивите става ясно още, че институциите ще имат възможност да продължат да емитират за целите на своето финансиране (или по други оперативни причини) свързания с по-малко разходи обикновен първостепенен дълг и да емитират дълг от новия непривилегирован първостепенен клас, за да получат финансиране при спазване на изискването за подчиненост.

„С приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност българското законодателство ще бъде приведено в съответствие с европейското право, ще се гарантира правната сигурност и ще бъдат осигурени необходимите законови положения за изграждане на капацитет за поемане на загуби и рекапитализация на банките“, уточняват от МФ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Министерството на финансите пренебрегва, че съществената опасност за банките и инвестиционните посредници в Република България е запазването на въведения грешен модел Валутен борд.Грешният модел на Валутен борд създава условия, при които колкото повече банките и инвестиционните посредници работят за икономически растеж, толкова повече са щетите. Създадената обстановка подсигурява банките и инвестиционните посредници в Република България да са със съдби на жертви и подсигуряван банкрут.Устойчивата дейност на банките и инвестиционните посредници в Република България е възможна само при правилен модел на ползване на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още