IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов дълг от максимум 5,3 млрд. лв. залага правителството за 2016 г.

До 3,9 млрд. лв. от него може да бъде взет от международните пазари, докато на вътрешния пазар ще се емитират ДЦК със срок 3, 5 и 10,5 години

13:26 | 23.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нов дълг от максимум 5,3 млрд. лв. залага правителството за 2016 г.

През 2016 г. правителството ще може да емитира нов дълг за максимум 5,3 млрд. лв. Това е записано в емисионната политика на правителството, която ще следва през следващата година.

В рамките на този обем може да бъде поет дълг на международните капиталови пазари в размер до 3,9 млрд. лв. Излизането на външните пазари ще се осъществява по линия на Глобалната средносрочна програма на Република България за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари, ратифицирана през 2015 г.

В документа, публикуван на сайта на Министерството на финансите (МФ), не е записано какъв може да бъде размерът на дълга, който ще може да се търси на вътрешния пазар. Например, в емисионната политика за 2015 г. изрично беше посочен и обемът на финансирането, което ще се търси от вътрешния дългов пазар.

По отношение на вътрешния дългов пазар - през 2016 г. МФ предвижда емитиране на лихвоносни държавни ценни книжа (ДЦК) със срочност 3 години, 5 години и 10 години и 6 месеца. През 2015 г. на практика всички аукциони бяха за облигации със същия срок, но имаше и няколко емисии на краткосрочни книжа. В емисионната политика за 2016 г. финансовото министерство посочва, че при необходимост може да предложи и съкровищни облигации на вътрешния пазар.

„Предлагането на 3- и 5-годишни ДЦК през 2016 г. има за цел да оптимизира погасителния профил на държавния дълг, като предостави инвестиционни алтернативи с падеж през 2019 г. и 2021 г.“, аргументират се от МФ.

„Предлагането на традиционно по-дълги 10-годишни бенчмаркови книжа цели облигацията да отговаря през цялата година на изискванията за остатъчен матуритет за хармонозиран дългосрочен лихвен процент, както и да оптимизира погасителния профил на държавния дълг. Предлаганите облигации ще продължат да се емитират на принципа на отворените емисии, с фиксирани лихвени купони“, пише още в документа.

Средствата, които ще бъдат осигурени от финансовите пазари, ще послужат за финансиране на държавния бюджет, рефинансиране на дълга в обращение и поддържане на определени нива на фискалния резерв като ликвиден буфер.

Догодина правителството ще провежда „адекватна на пазарната среда“ емисионна политика „в условията на силна динамичност на международните капиталови пазари“.

Поради тази причина осигуряването на необходимите средства за покриване на бюджетния дефицит и обезпечаване на падежиращите плащания по държавния дълг ще се извършва при оптимална цена и степен на риск.

„МФ си запазва правото при необходимост да променя предварително анонсираната емисионна политика, както и да прилага целия възможен инструментариум за насърчаване на развитието на първичния и вторичния пазар на държавен дълг“, посочват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
В понеделник г-н Григор Лилов изкара факти от Мин.на финансите ,че бюджета за 2015год. ще е на минус 5 000 000 000лв. Нещата са прости и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671Трябва да се знае как се ограби и граби България5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 тоест спокойно може да има бюджетен излишък ако се осветли икономиката и се спрат кражбите през бюджета и накрая се премахне плоският данък защото средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти ТЕЗИ В ЕС КОМУНИСТИ ЛИ СА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още