IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова схема на Гаранционния фонд покрива до 50% от риска при кредити за бизнеса

Към 31 декември гарантираният кредитен портфейл е в размер на 655 млн. лева

15:29 | 05.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Национален гаранционен фонд</em></p>

Снимка: Национален гаранционен фонд

С третата портфейлна схема на Националния гаранционен фонд от началото на април малките и средни предприятия ще могат да ползват гаранции, които покриват до 50% от теглените от бизнеса кредити.

Това е трета поред схема за собствен риск на дъщерното дружество на Българската банка за развитие (ББР). Тя надгражда усилията за улеснено финансиране на бизнеса, коментира изпълнителният директор на НГФ Самуил Шидеров.

По предходните две гаранционни програми на НГФ, които се прилагаха в периода април 2014 - април 2017 г., над 2600 малки и средни компании са ползвали подкрепата на фонда, като над 50% от тях са микропредприятия с под 10 души персонал.

Към 31 декември гарантираният кредитен портфейл е в размер на 655 млн. лв., като до крайната дата за включване на кредити, 31 март тази година, очакванията са финансирането да достигне 700 млн. лв.

„Целта ни е да сме устойчиви и да предоставяме  финансов ресурс години напред. Очакваме по новата схема най-активно да се възползват микро- и малки предприятия от секторите „Търговия“, „Преработваща промишленост“ и „Селско, горско и рибно стопанство“. Гаранциите са с максимален размер до 1 млн. лв., а търговските банки ще могат да включват кредити в програмата до края на септември 2018 г.“, каза изпълнителният директор на НГФ.

Гаранциите са средносрочни – за три години, поясни той.

Шидеров отчете, че докато една трета от заемите за бизнеса от банковия сектор са инвестиционни, то за НГФ те са 50% от портфейла.

По програмите на фонда се кандидатства чрез банките-партньори  – Алианц Банк България, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Българо-американска кредитна банка, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, СИБАНК, Ти Би Ай Банк и УниКредит Булбанк.

До момента финансовите институции са заявили интерес за отпускане на кредити в размер на 650 млн. лв.

Допустими по програмата са само нови заеми към малки и средни предприятия, отпускани както за оборотни, така и за инвестиционни нужди, включително и кредити за проекти по оперативни програми и ПРСР.

Самуил Шидеров даде за пример кредитите от сектор "Земеделие", които се одобряват заедно с Министерството на земеделието и храните, като от септември 2016 година вече са отпуснати 44 млн. лева.

„Гаранциите за тях са до 50% от заема с лимит до 3 млн. лева. Таксите се покриват от банките-партньори, като целта беше да не се създават нови банкови продукти, а гаранционните схеми да се предложат веднага“, уточни той.

Шидеров напомни,  че дългосрочни кредити за бизнеса с облекчени условия се отпускат  чрез програмата COSME  и тогава срокът е десет години.

„На националните гаранционни схеми се обръща повече внимание да са устойчиви и тяхното използване да не нарушава конкуренцията, затова те са поставени на пазарен принцип“, подчерта изпълнителният директор на НГФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още