Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Нови условия в програмата на ББР за подкрепа на бизнеса

Промени в механизма на финансиране осигуряват средства за инвестиции, не само за оборотен капитал

Нови условия в програмата на ББР за подкрепа на бизнеса

Снимка: Pixabay

Българска банка за развитие (ББР) изготви промени в гаранционната програма за подкрепа на малкия и среден бизнес, пострадал от пандемията COVID-19. С тях се разширява обхватът на правителствената мярка, като се предоставя възможност на по-голям брой компании от най-засегнатите от пандемията сектори да се възползват от нея, съобщиха от държавната банка.

Още по темата

До средата на юни 2021 г. се удължава срокът за кандидатстване, като размерът на гарантираните от ББР заеми вече е 2 млн. лева. Сред допустимите компании вече са и големи предприятия, които са регистрирани като търговски дружества в страната.

Портфейлни гаранции

ББР гарантира 80% от размера на заемите, като процентът се запазва и след одобрените промени. За да повишат склонността си да кредитират обаче, както и за да могат да намалят размера на лихвите по заемите, банките партньори имат право да изискват вещни обезпечения в размер до 50% от стойността на кредитите, които договарят.

С приетите промени по програмата вече ще могат да кандидатстват фирми, чийто персонал надвишава 250 души, предприятия с годишен оборот над 97,5 млн. лева или със стойност на активите над 84 млн. лева.

По този начин се осигурява достъп до ликвиден ресурс на по-големи фирми, включително от сферата на туризма и транспорта, които до този момент бяха извън обхвата на правителствената мярка. Целта е да се подкрепят и по-големи местни производители, чийто бизнес осигурява заетост за цели региони в страната.

Заемите за МСП – 60% от финансовия ресурс

Приоритет в програмата на ББР остава финансирането на малки и средни предприятия, като минималната квота ще бъде поне 60% от формираните портфейли от кредити.

ББР увеличава абсолютния максимален размер на кредитите към едно и свързани лица от 300 хил. лева на 1 млн. лева за МСП и на 2 млн. лева за големи предприятия, които обаче трябва да са търговски дружества по смисъла на Търговския закон. По програмата няма да е допустимо финансирането на сдружения и на дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите.

От ББР посочват, че сред съществените подобрения в механизма е възможността за отпускане на финансов ресурс за инвестиции, не само за оборотен капитал.

Предвидено е увеличаване на лимита на гаранционни плащания от страна на ББР към търговските банки по програмата (CAP) от 30% на 50%.

По-дълг срок за погасяване на кредита

С шест месеца ще бъде удължен крайният срок за кандидатстване за финансиране – фирмите могат да подават искания пред търговските банки до 20 юни 2021 г. С още една година ще бъде удължен и срокът на предоставената от ББР гаранция по портфейлите от кредити. Това ще позволи допълнително подобряване на схемите за плащанията по заемите – от пет на шест години.

Банката за развитие предвижда още облекчаване на процеса за установяването на затруднено положение на фирмите по време на коронакризата, намаляване на изискванията за усвояване на средства по обортните кредити, както и опростяване на процедурата за предявяване на плащания по предоставената от държавната банка гаранция.

Съществуващите заеми, които ще се включват в гарантирания от ББР портфейл вече ще са с по-дълъг гратисен период – до 30 юни догодина.

От ББР посочват, че промените ще влязат в сила след одобрение на Европейската комисия и след подписване на допълнителни споразумения с всяка от търговските банки партньори по програмата.

Investor.bg напомня, че Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на МСП, пострадали от извънредната ситуация и пандемията COVID-19, започна като антикризисна мярка през май. До момента партньори по нея са осем търговски банки, които отпускат заеми до 300 хил. лева за компании със спад на оборота, съкратили персонал, затворили производствени помещения и офиси, с неполучени вземания от клиенти и неразплатени суми към доставчици.

До момента от програмата са се възползвали 643 компании, за които ББР е потвърдила гаранции върху финансиране в размер на 90,7 млн. лева. Предприятията са в едни от най-тежко пострадалите от пандемията сектори: търговия, туризъм, производство и транспорт.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Гр. Димитров: Увеличението на средствата за болнична помощ ще внесе стабилност