IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото в бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване през 2012 г.

Проектобюджетът на НЗОК и на общественото осигуряване за следващата година бяха приети на първо четене

13:07 | 11.11.11 г.
Новото в бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване през 2012 г.

На първо четене от парламентарните комисии вчера бяха приети проектобюджетите за 2012 г. на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), информира БТА.

Ето и основните параметри, по които проектите за бюджет на НЗОК и ДОО се отличават от миналогодишните.

Проектобюджетът на НЗОК за 2012 г. предвижда разходи и трансфери в размер на 2,6 млрд. лв. От тях 2,5 млрд. лв. са разходи на касата, а 90 млн. лв. са трансфер към Министерството на здравеопазването за финансиране на дейности със здравноосигурителен характер. Здравното министерство пък ще трансферира 5,4 млн. лв. към касата за акушерска дейност на неосигурени родилки.

„Бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса е балансиран, а буферът в него ще бъдат 10% резерв в разходната част“, каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

„Сумата е подобна на миналата година, би могло да се каже, че е бюджет на статуквото, но в този момент запазването на разходите може да се разглежда в положителна светлина“, коментира Константинов. Той допълни, че тази година в бюджета на здравната каса ще има повече средства за болнична помощ, защото към нея се прехвърля плащането на дейности и лекарства, които досега бяха финансирани от Министерство на здравеопазването.

„Първичната и медико-диагностичната дейности запазват размерите си от миналата година, минимално увеличение има в денталната помощ, а резервът от 10 процента ни гарантира гъвкавост и предвидимост при разпределяне на средствата“, отбеляза министърът. 

Проектобюджетът на ДОО също бе приет на първо четене от комисиите по бюджет и финанси, по здравеопазване и по икономика, енергетика и туризъм. Той предвижда в приходната си част 3,8 мрд. лв., а в разходната част 8,4 млрд. лв. Общо над 500 млн. лв. ще отидат за дейности по субсидирана заетост, обучение и квалификация. А 8,9 на сто от БВП са разходите за пенсии.

За намаляване на натиска върху осигурителната система от догодина проектобюджетът предвижда три мерки – от 1 януари 2012 г. се увеличава осигурителният стаж с четири месеца и за мъжете, и за жените, в системите на МО и МВР се увеличава осигурителния стаж с 2 години и третата мярка е бонус за хората, които са навършили пенсионна възраст и са натрупали стаж, но остават на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още