IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС реши одиторската колегия да гласува явно, когато отнема права*

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за независимия финансов одит

17:39 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НС реши одиторската колегия да гласува явно, когато отнема права*

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) и Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители.

Промените предвиждат списъкът на кредиторите, предявили вземания спрямо банка в производство по несъстоятелност, да бъде достъпен публично и по електронен път чрез обявяването му в Търговския регистър.

Целта е създаването на нова процедура по оповестяването на списъците на кредиторите на банка в производство по несъстоятелност и съответно - процедура по разглеждането на възраженията на кредиторите срещу включване или невключване на вземания в списъка.

Това ще позволи на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) да съкратят времето, което принципно би било необходимо за индивидуалното уведомяване на голям брой кредитори, и по този начин да се постигне реално ускоряване на производството по несъстоятелност на банката.

Чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на ЗБН бяха направени и такива в ЗНФО. Те предвиждат Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) да гласува явно, когато взима решение за отнемане на правото за извършване на независим одит и за лишаване от правото да се упражнява одиторска дейност.

С цел по-голяма прозрачност при вземането на решенията начинът на гласуване - „за“ или „против“ на всеки един член, както и неговите мотиви, ще се отразяват в протокол, който ще се публикува на интернет страницата на КПНРО.

Друга промяна касае глобите за одиторските предприятия, ако извършат нарушения при проверка на годишните финансови отчети на предприятия от обществен интерес, сред които спадат и банките. Фирмите ще санкционират с до 10% от общия обем на приходите им за предходната финансова година, а не с глоба от 2 хил. до 20 хил. лв., както беше заложено в ЗНФО преди промяната.

Отделно, в  съобщение до медиите малко след гласуването на промените в ЗБН синдиците на КТБ уведомяват, че удължават с още 25 дни срока за изготвяне на списъка на приетите вземания към банката, считано от датата на изтичането му, а именно – 22 юли 2015 г. Синдиците вече веднъж се възползваха от възможността за удължаване на срока, предвид  огромния обем работа.

„Предоставеното допълнително време е необходимо, за да бъдат обработени и анализирани получените и продължаващи да пристигат основно чрез съда по несъстоятелността, а и по пощата, голям брой молби от кредитори за включване в списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на КТБ. Освен това значителна част от молбите съдържат основания с фактическа и правна сложност, което изисква допълнително време за обработването им“, мотивират се синдиците на банката.

Удълженият срок ще им даде възможност да направят по-подробен анализ на мотивите, с които кредиторите искат да бъдат включени в списъка на предявените вземания към банката както по отношение на претендираните суми, така и по наличието на правно основание за това.

По-детайлното им разглеждане ще съдейства за по-добра защита правата на кредиторите по отношение предявените от тях вземания към КТБ, посочват още те.

Лазар Илиев и Росен Ангелчев гарантират, че след като списъкът на приетите вземания към банката бъде готов, той ще бъде обявен съобразно предвидения ред в ЗБН.

Депутатите одобриха и решението на парламентарната комисия по бюджетна политика да удължи с два месеца срока, в който Сметната палата трябва да извърши одит на банковия надзор. Сметната палата трябва до края на октомври да внесе доклада си в Народното събрание.

Удължаването на срока се налага поради трудности, които екипът на Сметната палата среща във връзка с получаване на информация от страна на БНБ, чести отсъствия на служители от управление "Банков надзор", недобра организация на документооборота и други, посочва се в доклада на Комисията по бюджет и финанси.

Повече за промените в законите можете да научите от коментара на Делян Петришки от ТВ Bulgaria ON AIR и Свилен Колев от Investor.bg

 

* Актуализирано с решението за проверката на банковия надзор от Сметната палата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още