IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСОРБ: Мерките за фалирали общини концентрират властта около финансовия министър

Причината за трупане на дългове е липсата на стабилен собствен ресурс, заяви Гинка Чавдарова

10:41 | 31.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промените в Закона за публичните финанси за оздравяване на фалирали общини концентрират  изключителна власт в ръцете на министъра на финансите. Toва мнение изрази  пред Bloomberg TV Bulgaria Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Припомняме, че през миналата седмица парламентът прие на второ четене промени в Закона за публичните финанси. Те предвиждат общини с финансови затруднения да бъдат под особен надзор от финансовото министерство. Ако министърът на финансите прецени, че нивото на разходите и просрочените задължения е твърде високо, ще открива процедура по оздравяване. Предвижда се министърът на финансите да преценява дали да бъде отпуснат временен безлихвен заем на общините. 

Гинка Чавдарова коментира, че има няколко причини общините да трупат дългове. Първата е финансовата централизация – липсата на стабилен собствен ресурс. Средностатистически общините разчитат на държавата за 55% от ресурсите, но има и такива, които очакват  80 – 90% от националния бюджет.

Другата причина за дълговете са финансовите корекции по европейските проекти.

Според Чавдарова действително е имало нужда от по-добра законова регулация за това как държавата да подкрепя общините. Сега обаче местната власт определя процеса като едностранен.

Представителят на НСОРБ се усъмни доколко финансовият министър може да е запознат в детайли със спецификите на всяка община. Освен това тя изтъкна, че не е записано в какъв размер може да е един безлихвен заем и при какви условия може да бъде опростен.

Що се отнася до предложението за намаляване на броя на общините, тя смята, че това няма да реши структурните проблеми.

„Дори да бъдат закрити половината бедни общини, какво ще помогне това на населението, останало в обезлюдените територии“, попита Гинка Чавдарова.

Вижте още видео материали в  Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Дори да бъдат закрити половината бедни общини, какво ще помогне това на населението, " - ми щом не вреди да вземем да ги удвоим , и да построим навсякъде катерушки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
фалирали/окрадени общини чакат на мин.фин-а, който пък чака на благодетелите му от запад да му сипват камиони с лесни кинти от ФЕД/ЕЦБ = политическо модерно робство.Ако парите са окрадени (а те често са), това води до феодализиране на общинско ниво..Не се чудете после кой ги избира тия мутри дето сега са в парламента..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 години
... и брутални кражби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Основната причина за огромните финансови проблеми на някои градове са абсолютно неграмотните икономически кметове и техните заместници За общинските съветници въобще няма да коментираме Сега се налага да ги спасява държавата -за сметка на трупане на нови дългове Загубена работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още