IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК няма средства да поеме новите клинични пътеки

На заседанието на Надзорния съвет на касата е взето решение за освобождаване на 5% от резерва за непредвидени разходи през януари

13:18 | 23.01.14 г. 3
НЗОК няма средства да поеме новите клинични пътеки

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да поеме от януари новите заболявания, включени в Наредба 40, заради липса на средства, стана ясно след днешното заседание на Надзорния съвет на касата.

Засегнати ще бъдат клиничните пътеки за радиохирургия на онкозаболявания, детско-юношеската гинекология, хирургичното лечение на деца до 1 година с вродени аномалии, пренаталната инвазивна диагностика на бременните и пациентите с невромускулни заболявания, съобщава bTV.

От касата ще поискат среща със здравния министър, на която да обсъдят ситуацията. Има идея и за създаване на работна група, която да изчисли колко са засегнатите пациенти и колко средства са необходими за тяхното лечение.

По време на заседанието Надзорният съвет е взел решение да освободи 5% от резерва за непредвидени разходи. Така средствата за клинични пътеки ще бъдат увеличени с малко под 14 млн. лева.

Беше приета и "Методика за определяне на списък с населени места - практики с неблагоприятни условия на работа за изпълнителите на първична извънболнична дентална помощ за 2014 година", допълва БТА. Текстовете предвиждат отпускането на допълнителни средства за специалистите по дентална медицина, работещи в отдалечени места.

Досега такива допълнителни средства за работа при неблагоприятни условия получаваха само лекарите от извънболничната медицинска помощ, припомни председателят на Надзорния съвет на  касата Людмила Петкова.

Същевременно омбудсманът Константин Пенчев алармира, че промени в наредбата за пределяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, направени миналата година, нарушават правото на пациентите на достъп до иновации и персонализирано лечение.

С промяна се въведе изискването касата веднъж годишно да извършва анализ на включените през годината в Позитивния лекарствен списък нови международни непатентни наименования на лекарствени продукти, като за тях ще се плаща от началото на следващата година.

Пациентски организации обаче се опасяват, че НЗОК ще заплаща с едногодишно закъснение новите лекарства за лечение на онкологични заболявания, като по този начин се забавя достъпът на болните до нови терапии и закъснението може да е фатално за тях.

От здравното министерство по-късно увериха, че няма опасност пациенти да останат без лечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Проблемът не е само в работодателите, а и в многото изобщо невнасящи здравни осигуровки. Трябва да се вземе политическо решение за това, а на никой не му стиска. Обезумели пияндурници, невнасяли и лев за здраве пребиват обслужващите ги лекари и никой с години не взема мерки. Тях в затвора не ги вкарват, работодатели щели да затварят. Нещастници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
Ами окрадоха НЗОК, а сега не искат да си дадат оставката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Абе има ама тогава комисионните ще са по-малки. А и наче все по малко пари ще има в НЗОК, освен ако не започнат да се прилагат новите законодателни промени и не се вкарват работодатели в затвора. ( http://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html ) Народа вече няма сили да ги изхранва. Божидар Данев е представител на тези престъпници и трябваа да бъде осъден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още