IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОББ: Оценката на активите разширява прозрачността в българската банкова система

Прегледът и стрес тестът оправдават доверието на широката общественост в българските банки и БНБ, посочват от ОББ

13:48 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: ОББ</em></p>

Снимка: ОББ

Оценката на активите разширява прозрачността в българската банкова система, дава ясна индикация за стабилността й и оправдава доверието на широката общественост в българските банки и техния регулатор – Българска народна банка (БНБ). Това посочват от Обединена българска банка (ОББ) в коментар за резултатите от комплексната оценка на всички банки, опериращи в България, която включва оценка на качеството на активите (AQR) и стрес тест.

Трезорът определя оценката като „безпрецедентна по обхват и дълбочина“.

„Това уникално и комплексно упражнение имаше за цел да оцени обективно стабилността на всички български банки и тяхната устойчивост при неблагоприятни бъдещи допускания за влошаване на оперативната среда. БНБ осъществяваше надзор и координираше процеса, гарантирайки цялостното осигуряване на качеството“, пише в съобщението до медиите.

Банката отчита много добри резултати и в двете направления – AQR и последващия стрес тест, „потвърждавайки солидната си капиталова позиция и издръжливия и стабилен баланс“.

В резултат на AQR коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) е коригиран едва с 0,4 процентни пункта - от 26,1% на 25,7%, което е доста над минимално изискваните 4,5%.

При последвалия стрес тест така коригираният CET1 от 25,7% се предвижда да се увеличи до 34% при базовия сценарий и до 25,8% при утежнения сценарий за 2018 г.

От доклада на БНБ стана ясно, че ОББ е сред трите трезора с най-високи съотношения на CET1 след AQR и сред единствените три банки, които отбелязват минимални подобрения на коригирания показател за най-качествения капитал след резултатите от стрес теста и през трите години от оценявания период.

„Успешният резултат представлява потвърждение на благоразумния управленски подход на ОББ“, посочват от кредитната институция и  се ангажират да поддържа своята силна капиталова адекватност и в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още