IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обхватът на полицата "Гражданска отговорност" е над 98%

Две застрахователни компании са под наблюдението на КФН заради неплащане на обезщетения при ПТП в чужбина

16:39 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Ръководството на Комисията за финансов надзор. Отляво надясно: Марио Гаврилов, Ралица Агайн, Карина Караиванова, Диана Йорданова, Бойко Атанасов, Владимир Савов. Снимка: КФН </em></p>

Ръководството на Комисията за финансов надзор. Отляво надясно: Марио Гаврилов, Ралица Агайн, Карина Караиванова, Диана Йорданова, Бойко Атанасов, Владимир Савов. Снимка: КФН

За първи път тази година обхватът на полицата „Гражданска отговорност“ надхвърля 98%, като броят на сключените задължителни автомобилни застраховки в момента е над 3 милиона. Това обяви Ралица Агайн - Гури, зам.- председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор" по време на пресконференция днес и поясни, че това се дължи на промените в Кодекса за застраховането и взаимодействието с Министерството на вътрешните работи.

Тя припомни, че от 12 ноември се прави онлайн обмен на данни в реално време между застрахователните компании и регистъра на МВР и така се пресича възможността за сключване на фалшива "Гражданска отговорност".

Агайн заяви, че КФН ще засили проверките, за да се подобри работата на застрахователните посредници, като няма да се доверява само на одиторите. Тя съобщи, че в момента на пазара има 4 хиляди застрахователни брокери и 20 хиляди посредници.

По-ефективен надзор

„Промените в Закона за Комисията за финансов надзор, които влизат в сила от началото на 2018 г., дават възможност на Комисията да посрещне с по-голям капацитет нарастващите предизвикателства", заяви председателят на българския регулатор на небанковия финансов сектор Карина Караиванова.

Тя напомни, че независимата финансова институция вече е в пълен състав, след като беше попълнена със зам.-председателите по осигурителен надзор – Диана Йорданова, и за инвестиционен надзор – Бойко Атанасов.

„Даден ни е шанс да се докажем като независим регулатор“, посочи Караиванова. – Този закон не е за възнагражденията, а за осъществяването на по-ефективен надзор, тъй като понастоящем не сме в състояние да посрещнем увеличаващите се към нас изисквания."

В момента КФН надзирава повече от 20 хиляди поднадзорни лица, които притежават активи за 28,7 млрд. лв., което представлява 29% от БВП на страната.

Тя обеща, че след приемането на съответната наредба новите възнаграждения на ръководството на КФН ще бъдат публично оповестени.

Караиванова е на мнение, че положителен ефект върху републиканския бюджет ще имат глобите на поднадзорни лица, които досега отиваха в Комисията, а  субсидията на КФН ще отива за други разходи.

„Защо не за финансово образование, от което в дългосрочен план ще спечели цялото общество“, посочи Караиванова.

Според нея през 2018 г. приоритети на КФН ще бъде осъществяване на независим, професионален и обективен надзор. Комисията ще действа като регулатор на европейско ниво, ще трябва да покаже висок експертен капацитет и по-високи темпове на работа в отговор на нуждите на бизнеса.

Караиванова прогнозира, че капиталовият пазар има потенциал да бъде алтернатива на банковото финансиране, както и да се увеличат застраховките заради нарасналия брой бедствия и природни катаклизми.

Въвеждане на "бонус-малус"

Ралица Агайн посочи двете близки цели, които стоят пред застрахователния надзор – въвеждането на контрол върху застрахователните посредници чрез прилагането на нова Директива за разпространението на застрахователни продукти и въвеждането на системата "бонус-малус".

До средата на декември избраният международен консултант – гръцкото поделение на Ernst & Young, трябва да предаде доклад с изработената методология за определяне на риска, след което КФН да предложи проект на наредба, която да бъде предоставена за обществено обсъждане.

Агайн изрази надежда до края на март догодина да има приета нормативна уредба, а „преди средата на следващата година" системата "бонус-малус" да заработи.

По повод на проблемите на две български компании, които не плащат обезщетения за десетки милиони евро по настъпили застрахователни събития в чужбина по „Зелена карта“, Карина Караиванова подчерта, че регулаторът следи изкъсо казуса и няма да допусне той да повлияе отрицателно на целия застрахователен сектор.

От КФН не обявиха имената на компаниите, които са влезли в процедура на мониторинг от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, заради предявени към тях гаранционни искания от национални бюра от системата "Зелена карта".

Сигналът е дошъл от Съвета на бюрата "Зелена карта" и голяма част от кореспондентските бюра са прекратили договорни отношения с двете застрахователни дружества.

„Това, което правим, е на ежедневна база да следим финансовото състояние на тези две компании. Освен това очакваме до 12 декември те да ни представят информация за своите представители в чужбина, с които работят", каза председателят на КФН.

Ралица Агайн също подчерта, че регулаторът няма да допусне нарушаване на Кодекса за застраховането и работа на компании, които не изпълняват своите финансови задължения към клиентите. Това означава, че ако двете дружества не изпълнят поставените до 12 декември изисквания да обявят своите представители и кореспонденти, КФН може да пристъпи към частично или пълно отнемане на лиценз.

От комисията обаче са категорични, че дотам няма да се стигне и че въпросът ще бъде разрешен в поставените срокове.

„По наша информация едната компания вече е започнала изплащане на дължимите суми“, посочи Караиванова.

Анализ на жалбите

Владимир Савов, член на КФН, който отговаря за защитата на потребителите, съобщи, че с ръста на пазара се увеличава и броят на подадените в комисията жалби, като основен дял заемат оплакванията от застрахователи.

От началото на годината до момента в КФН са постъпили 1500 жалби, като за сравнение, за цялата минала година подадените жалби са били общо 1300 жалби.

„90% от всички жалби са по застраховката "Гражданска отговорност", информира Савов и потвърди, че амбицията на КФН е те да намаляват като относителен дял.

Той напомни, че Комисията няма правомощия да се произнася по размера на присъдените обезщетения, какъвто е немалкият процент от жалбите.

По думите му ще се засили аналитичната функция на КФН, която ще разглежда детайлно постъпващите данни и ако прецени, че има грешни практики от поднадзорните лица, или че нормативните документи са остарели, ще се правят корекции.

Владимир Савов конкретизира, че ранна проверка на показателите може да предпази от последващи проблеми.

Той уточни, че КФН съдейства на Комисията за защита на потребителите, но препоръча да се увеличи финансовата грамотност сред населението.

Диалог с бизнеса

Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, която ръководи „Осигурителен надзор“, смята, че до 7–8 месеца ще има промени в поднадзорната нормативна система, която ще се базира на превенцията и добрите бизнес практики.

Заместник-председателят, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, Бойко Атанасов също залага на диалог с индустрията.

Като основна задача в своя ресор той обяви защита на интересите на инвеститорите при „прозрачност и доверие при стабилна инфраструктура“.

Атанасов обеща  регулаторът да анализира пазарите и да оцени позитивните практики, като обърне внимание на негативните, които влошават инвестиционните услуги.

Той предвижда и модернизиране и електронизиране на административните услуги.

Приоритет за зам.-председателя на Комисията през 2018 г. ще е борбата със сивия сектор и дружествата, които не са лицензирани от КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още