Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Общините няма да искат ново отлагане за промените при такса смет

Почистването на общите територии трябва да се финансира от отделна такса, заяви Димитър Бранков

Общините няма да искат ново отлагане за промените при такса смет

Почистване на нерегламентирани сметища. Снимка: община Тетевен

Местните власти няма да искат ново отлагане след 2022 г. за въвеждането на нови основи за изчисляване на такса смет. Това стана ясно от интервю за БНР на Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). 

След като БСК изпрати жалба до Европейската комисия (ЕК) срещу определянето на таксата за битови отпадъци на основата на стойността на имота или на активите, вместо на количеството отпадъци, днес Димитър Бранков заяви пред БНР, че 20 години не са стигнали на общините у нас да въведат промените. 

Още по темата

Зам.-председателят на БСК припомни, че през 2015 г. бяха въведени различни основи. Камарата обаче не е съгласна чрез такса смет да се осигурява чистотата на местата за обществено ползване, което по думите на Бранков няма нищо общо с генерираните отпадъци.

„По тази причина подадохме жалба до ЕК с искане за отмяна на този режим“, обясни той и припомни, че няколко пъти измененията в Закона за местните данъци и такси бяха отлагани,  последно до 2022 г.

От БСК не са съгласни, че сега действащите текстове дават възможност общините да продължат досегашната практика и след 2022 г.

Почистването на общите територии трябва да се финансира или от отделна такса, или от други приходи на общината, заяви представителят на работодателската организация.

Силвия Георгиева отговори, че през цялата 2018 г. 130 общински експерти са работили, за да се разработят практически модели за изчисляване на таксата на база количество генериран отпадък. Тя декларира, че НСОРБ подкрепя принципа "Замърсителят плаща".

Георгиева подчерта, че общините основно са отговорни за системите за управление на отпадъците, но имат доста ресурсно необезпечени ангажименти.

По думите й сега има много нормативни дефицити, включително при определянето колко са ползвателите на имота. Затова местните власти предлагат новият модел да се въведе след преброяването от 2021 г. през 2022 г.

„В следващите 2 години, без да чакаме преброяването, активно продължаваме да работим, да подготвим всички модели, така че общините лесно да си изберат една от четирите основи. Уверена съм, че общините няма да поискат ново отлагане след тези 2 години“, каза тя.

Бранков обаче смята, че ЕК ще наложи санкции за България, която няма да се справи с целите за рециклиране на боклука.

Според него преброяването няма да ни помогне много за въвеждане на принципа замърсителят плаща. Отговорността за установяване на живущите по настоящ адрес е отговорност на МВР и на общините, допълни той. 

Той посочи още, че в Европа такса смет се изчислява по обем и честота на изпразване на контейнерите препоръча на общините да се ориентират към тази основа.

Вижте повече във материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 829   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
В половината държави по света не съществува такса смет - затова да се премахне и също да се намали ДДС поне до 16%.

Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите продаде нов дълг за 200 млн. лева