IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините с финансови затруднения ще съгласуват бюджетите си с МФ

Оздравителните планове ще се изпълняват за срок от 1 до 3 години, като ще обхващат и просрочените дългове

11:11 | 12.01.16 г.
Общините с финансови затруднения ще съгласуват бюджетите си с МФ

Бюджетите на общини, които са влезли в процедура за финансово оздравяване, ще се съгласуват с Министерството на финансите. Това е записано в предложението на ведомството за промени в Закона за публичните финанси, публикувано за обществено обсъждане на сайта на институцията.

Становища могат да се изпращат до 27 януари.

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи за намеренията си да постави под специален надзор общините с големи задължения и финансови затруднения в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му има общини, където задълженията надхвърлят три пъти бюджета им и те на практика са фалирали.

Общините трябва да отговарят на определени условия, за да бъдат определени като общини с финансови затруднения, предвиждат още поправките в закона.

Приема се, че местните администрации изпитват финансови затруднения, когато не постигат фискалните си цели и не спазват разписаните в закона фискални правила, към края на годината имат задължения за разходи по бюджета, които надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години или ангажименти за разходи по бюджета над 50 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години.

Друго условие е наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на общината да надвишават 5 на сто от отчетените за последната година разходи на общината или бюджетното салдо по бюджета на общината през последните три години е отрицателна величина за всяка една от трите години.

Общините с финансови затруднения може да бъдат подпомогнати от държавата с временен безлихвен заем, записано е в законовите промени. Задължително условие обаче е да се открие процедура за финансово оздравяване за период от една до три години.

Процедурите за финансово оздравяване ще се откриват с решение на общинските съвети и по предложение на кметовете. Общинските съвети ще са отговорни и за оздравителните планове. Периодът, в който ще се изпълнява оздравителната процедура, пък се предвижда да се определи след задължително обществено обсъждане.

В оздравителните планове задължително трябва да се включи и план за погасяване на просрочените задължения. Кметовете освен това ще отчитат изпълнението на плановете пред министъра на финансите на всеки три месеца, като информацията за изпълнението трябва да е публично достъпна и на сайта на съответната община.

Ако кметовете и общинските съвети не предприемат сами мерки, ще се дава възможност финансовото министерство да поиска от общините да задействат оздравителни процедури, предвиждат още промените.

Условията по безлихвените заеми, които държавата ще отпуска на затруднени общини, ще се определят от министъра на финансите. Срокът за възстановяването на заема не може да надвишава срока на изпълнение на оздравителния план, а в случаи на отклонение от плана заемът ще може да се спира от финансовото министерство, записано е още в проектозакона.

Все пак общини, които изпълняват стриктно оздравителен план, ще могат да получат допълнителна бюджетна субсидия за възстановяване на отпуснати безлихвени заеми, стига да докажат, че продължават с дисциплината, както и при постигнати резултати от изпълнението на плановете, предвиждат още текстовете.

Предвижда се оздравителните процедури да може да се прекратяват от местните администрации предсрочно, ако постигнат резултати преди заложените крайни срокове. Заложени са и глоби за кметовете, които не изпълняват задълженията си, определени в закона, в размер от 500 до 2 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още