IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините започнаха кампания за събиране на дългове

Хора и фирми получават писма и телефонни обаждания, че се бавят с плащането на данък сгради и такса смет

09:11 | 26.01.17 г.
Общините започнаха кампания за събиране на дългове

Общините са започнали акции за повишаване на събираемостта на местните данъци, пише в. “24 часа”. Хора и фирми получават писма и телефонни обаждания, че се бавят с плащането на данък сгради и такса смет или за натрупани стари задължения, съобщиха читатели.

Големи градове и курортни центрове усилено преглеждали и данните на Агенцията по вписванията, за да потърсят и собственици на имоти, които не са обявили придобивката си и се бавят с плащането на налозите. По закон те трябва да декларират покупката до 3 месеца след сделката и да започнат да плащат данъци. Обсъждали се и възможности за съдействие от КАТ за издирване на собствениците на новорегистрирани автомобили, които трябва да ги декларират в общината по местоживеене до 2 месеца от покупката, но масово не го правели. 

Общините се активизирали заради новата бюджетна процедура, която включва и определяне размера на субсидията. От две години той вече зависи и от събираемостта на местните данъци и такси. Всяка община, която за предишната година покаже събираемост на приходите си над средната за страната, получава бонус към субсидията.

Друга причина е, че вече втора година общини в лошо финансово здраве могат да получат безлихвен заем от бюджета. Но, ако изготвят оздравителен план с мерки за по-високи собствени приходи, може да получат такъв кредит. 36 населени места вече са в процедура, 16 имат оздравителни планове, 20 са в процес на съгласуване.

Към днешна дата няма одобрен нито един план и няма отпуснат евтин заем. Анализи на финансовото министерство за 2015 г. показали, че над половината от общините събират до 70% от данъците. Всеки четвърти областен град имал резерв за поне 25% по-високи приходи. Масово се събирали по около 50% от налозите, а някои малки общини, като например Бобов дол и Мадан, събирали около 30% от тях.

100 от общо 264 общини паднали под средната събираемост на местните налози, която за 2015 г. е била 68,8%. Всяко кметство, което е събрало налози над този праг, е получило добавка към субсидията. Изоставане имало в събираемостта на големи градове и курорти, в които за последните 10 години има бум на ново строителство. Според експерти около 40% от новите сгради не са обявени в местните данъчни служби.

Вестникът припомня интервю с председателя на Сметната палата Цветан Цветков, в което той казва: „Събираемостта на местните данъци и такси е много ниска. За да се повиши, трябват усилия - да се направи кампания, хората да се подсещат, а ако не помогне, да се събират принудително“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още