IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се трета година на стагнация за българската икономика

Изненадващият ръст в потреблението през второто тримесечие може да се обясни със свързването на касовите апарати с НАП, смята Десислава Николова от ИПИ

17:17 | 17.08.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Десислава Николова.&nbsp;<em>Снимка: ИПИ</em></p>

Десислава Николова. Снимка: ИПИ

България успя да се задържи на повърхността с ръст на БВП от 0,2% на тримесечна база и 0,5% спрямо година по-рано според сезонно изгладените данните на НСИ и Евростат.

Интересно е обаче да се види откъде идва растежът, бил той и скромен, в България, се казва в анализ на Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Инвестициите

Сравненията с година по-рано показват, че инвестициите през второто тримесечие остават под нивото си година по-рано. С други думи, брутното капиталообразуване продължава да се свива за 14-то поредно тримесечие (от началото на 2009 г.), но с все по-бавни темпове. Предвид лекия ръст на инвестициите през изминалото тримесечие според сезонно неизгладените данни (на годишна база) и все по-слабия спад на изгладените данни, може да се предположи, че инвестициите вече са достигнали дъното си или най-вероятно ще го достигнат следващото тримесечие.

Оттам насетне (от третото или 4-тото тримесечие на 2012 г.) може да се очаква постепенно възобновяване на ръста на инвестициите, макар и към момента да няма изгледи за по-сериозен (двуцифрен) растеж в краткосрочен план. В един по-дългосрочен план, обаче, нарастването на инвестициите с високи темпове би могло да се възобнови само и единствено с възстановяване на притока чужди инвестиции. А за да се случи това, ще трябва дълговата криза в ЕС ако не да се разреши, то поне да се успокои за един по-дълъг период.

Потреблението се увеличава и това е парадокс

Освен инвестициите, данните за потреблението също заслужават коментар. Видно е, че индивидуалното потребление (за разлика от колективното, т.е. държавното) се засилва, като расте за второ поредно тримесечие както на тримесечна, така и на годишна база. Предвид данните за пазара на труда, които показват продължаваща загуба на работни места (т.е. свиване на заетостта) и постоянно задълбочаване на безработица от второто тримесечие на 2009 г. насам, тези данни са озадачаващи.

Данните за депозитите на домакинствата в банките, които са традиционен индикатор за спестяванията на населението, също показват стабилно нарастване от 2009 г. насам. Увеличаването на спестяванията, от своя страна, предполага засилени предпочитания към отложено сегашно потребление за сметка на бъдещо такова. В същото време, обаче, статистиката за БВП показва увеличаващо се потребление в настоящето.

Едно от възможните обяснения зад този „парадокс” биха могли да бъдат засилените мерки за борба със сивата икономика тази година и най-вече - свързването на касовите апарати на различни търговци директно с НАП. Може би тези мерки са дали своя резултат и затова отчетените обороти са по-високи спрямо година по-рано. Най-вероятно те са и едно от обясненията за скока на приходите от ДДС в бюджета тази година (покрай по-високите цени на горивата).

Т.е. дори и потреблението реално да не е повече, част от сивите обороти са изсветляли и показват по-голямо потребление. Може би и силният туристически сезон, който стимулира оборотите в търговията на дребно, също стои зад това увеличение на консумацията.

Очаквания за слаби добиви в селското стопанство

Все пак, обаче, ръстът на икономиката тази година се забавя спрямо 2011 г. Третото тримесечие би могло да разчита на добрия туристически сезон, но пък очакваните добиви в селското стопанство ще са най-вероятно по-ниски (особено при зърното, където лекият ръст на пшеницата няма да успее да компенсира значителния спад на царевицата и слънчогледа), което донякъде ще изтрие положителния ефект от туризма върху брутния продукт. 

Като цяло, тази година се очертава като третата поредна година на стагнация за българската икономика след кризисната 2009 г. с лек положителен ръст между 0 и 1%.

Към момента рискът от рецесия в ЕС, който да „зарази” и България, остава на дневен ред, но по-вероятният сценарий за страната все пак е стагнация. Стагнацията на фона на рецесия при всички положения е по-добрият изход, но в никакъв случай не е причина за радост.

През 2011 икономиката на България все още беше далеч под предкризисното си ниво и по всичко личи, че ще остане там поне още 1-2 години, ако продължава да се възстановява с такъв неубедителен темп, заключава главният икономист на ИПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Hayduty
преди 11 години
Някой може ли да ми обясни как Сърбия преживя 3 войни за Хърватско,за босна и Косовска,бомбандировки на НАТО.А са по добре от нас. Нямат криза само стагнация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Hayduty
преди 11 години
Защо всички чуждестранни инвестиции са в Сърбия и защо никой не ги привлича да дойдат в България?Например в Ниш : Август 2011Г.-Завод за авточасти-"Леони",до края на годината 3 хипермаркета.От 2012г. още един хипермаркет, от февруари завод за леки сплави-гаражни и портални врати , фабрика за компост , от март още един завод за авточасти-"Леони", от април турска фирма е изгражда завод за алуминй ,който ще изнася индустриални продукти на руския пазар , на 16.04.2012 г. отвори нов завод на Фиат до този на Застава в Крагуевац-инвестиция в размер на 1млрд. Евро , след Великден южно-корейските фирми Шинвони и Юра са открили нови заводи като към тях ще се присъедини и трета корейска компания , отново през април 2012 г. италианската фирма Калеаро е отворила фарика за навигационни систими по лиценз на немска фирма и т.н.Можете ли да проучите?Същевременно най-голямата инвестиция в България за същия период, която дори не е на зелено е концесията на Софийска вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Ще свикнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
STRAHO, Ситуацията,както си я "нарисувал" е неоспорима !Малко са тези,които могат да я осмислят по такъв начин;)има обаче и един друг аспект .Когато "Венецианският търговец" спечелил всичко - той спечелил и проблем - някой трябвало да управлява и възпроизвежда спечеленото - иначе "печалбата" се превръщала в бреме.Няма шанс този,който е "спечелил" кокошарника , ако не се грижи за кокошките - а те трябва да снасят яйца.Императори-*** (като Алексей Комнин е имало,има и Ще има винаги )Императори-камикадзе (като Андроник ) е имало,има и Ще има винаги )Но Венециански търговци - *** няма и няма да има , защото Знаят , че Кокошките трябва да снасят яйца !Колкото до публикацията - тя е просто публикация , т.е. за "публиката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Какво значение има, дали взимащия решенията е цар , император, президент, парламент и така нататък!? Важно е какво е взетото решение и последиците от него. Кой и по какъв начин го е взел е без значение! Така си мисля аз де. В случая взетото решение е от едни хора но с живота си плаща друг. Въпреки, че опитите му са били да поправи стореното /начина по който е опитвал да го поправи не коментирам/.:) В нашия случай показателите на икономиката ни, са заложени далеееч преди това правителство . Сега просто виждаме резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Е ...четивото си заслужава да бъде прочетено. Така ми се стори. Не претендирам за меродавност. Който както иска да го тълкува. :) А общественото развитие на Византия и феодализма там и в други държави са друга тема. Тук поста беше за икономиката и. Икономиката си е икономика във всички строеве. Подчинява се на едни закони. Виж политиката вече, има друг предмет .:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
Икономиката отдавна не е феодална а и ние не сме Византия ! За старана като България - без собствена депозитна база е без алтернатива да търси чужда такава под формата на инвестиции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Поучително е за тия корифеи на икономиката ни, които се чепкат по телевизиите и търсят причините за ръст или спад на икономиката ни, обикновено просто констатирайки следствия а не причини. :) Ама те си го знаят де.... И като почнат да цитират разни теории и практики на световни светила които трябвало да се приложат у нас чак ме досмешава.:)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
RedBot
преди 11 години
Изключително показателна история, за това какво ни очаква.Модерната дума с която се описва историята е "аутсорсинг".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
През краткото си управление като император Андроник I Комнин води политика на ограничаване на властта на своеволните западни олигарси, които имали цели армии и не се подчинявали на централната власт в Константинопол. Стреми се да укрепява бюрокрацията, бори се срещу корупцията. Неговите мерки обаче са твърде сурови и това му спечелва много врагове сред знатните.Интересно с какви ли аргументи са се противопоставяли тогава на опитите му да защити държавата, местните икономически "светила" и чии интереси на Византийското общество е засегнал с борбата си срещу корупцията по него време.Всеки сам да си прави аналогиите :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още