IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрени са държавните гаранции и заеми за инфраструктура за 2014 година

С парите ще се финансират газовата връзка България-Гърция и продукти на ББР за малки и средни фирми

12:56 | 23.10.13 г.
Одобрени са държавните гаранции и заеми за инфраструктура за 2014 година

Правителството прие решение за държавните гаранции и държавните заеми през 2014 г. Решението е част от бюджетната процедура за следващата година, съобщи пресслужбата на кабинета.

Държавните гаранции, които ще бъдат издадени, са по заемни споразумения за финансирането на проекта за междусистемна газова връзка Гърция-България - в размер до 157 млн. лв. и за нови външни заемни споразумения на Българската банка за развитие  (ББР) с Европейската инвестиционна банка в размер до 300 млн. лв.

Първият проект предвижда изграждането на газопровод, който ще свърже гръцката газопреносна система в района на Комотини с българската край Стара Загора. Последните събития, свързани с Южния газов коридор, очертават ключовото значение на проекта с оглед гарантирането на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите за внос на природен газ за страната ни, се казва в решението.

Целта на заема от ЕИБ е да се осигури по-евтин целеви кредитен ресурс за финансиране на продукти на ББР. Те са предназначени и за специфични сектори, които не са от интерес за останалите търговски банки у нас. Проектите ще бъдат в сферата на финансиране на малки и средни предприятия, вкл. земеделие, промишленост и услуги, малки инфраструктурни проекти, управлявани и финансирани от общините, подкрепа на младежката заетост, иновациите и стартиращи предприятия.

При условията на последваща ратификация ще бъдат сключени и следните държавни заеми – рамков заем до 150 млн. евро от ЕИБ за финансиране на малки проекти в аграрния сектор, инвестиционен заем до 300 млн. евро от ЕИБ за проекта „Транзитни пътища-VІ”, структурен програмен заем до 500 млн. евро от ЕИБ за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от европейските фондове, както и кредитна линия до 200 млн. евро от китайската Ексимбанк за финансиране на българо-китайски инвестиционни проекти в инфраструктурата, иновативните технологии и производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още