Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Официално: Ръстът на българската икономика се забавя

БВП е нараснал едва с 3,1% през 2018 г, докато година по-рано растежът бе от 3,8 на сто. Очакванията са за леко ускорение през тази година

Официално: Ръстът на българската икономика се забавя

Снимка: Архив Ройтерс

През миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал реално с 3,1 на сто на годишна база до 107,925 млрд. лева, показват предварителните данни на Националният статистически институт, който е събрал тримесечните данни на 2018 г.

Още по темата

По този начин се оказа, че разширяването под очакванията във всички официални макропрогнози. За сравнение, Българската народна банка (БНБ), Европейската комисия (ЕК) и МВФ залагаха на растеж от 3,2%, а Световната банка и Уникредит Булбанк прогнозираха ръстове от съответно 3,3% и 3,5%. 

Така се оказва също, че е налице забавяне на темпа на икономиката спрямо 2017 г., когато статистиката отчете 3,8% реален ръст на БВП. То е в съответствие с това на повечето останали европейски държави.

"Забавянето на растежа на българската икономика беше очаквано. В средата на 2018 г. се появиха ясни признаци, че не само българската, но и европейската икономика постепенно забавя своя растеж. Вече се говори и за потенциална рецесия през следващите години", каза Явор Алексиев, старши икономист в ИПИ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.  "Преди няколко месеца се разбра, че България има рекорден стокообмен с Германия, която минава през труден период. Поради това българската икономика, която е силно интегрирана в Европейския съюз, е много чувствителна към промените в други страни членки на икономическата общност".С растеж от 3% няма да може да достигнем бързо до средно европейските нива на стандарт на живот, коментира Алексиев.

Ръстът през 2018 г. е и по-нисък, отколкото очакваше и Министерството на финансите (3,8%), в резултат от  неблагоприятната ситуация на международните пазари за износ на наши стоки и услуги. По-специално слабата турска лира е направила българския износ твърде скъп (Турция е вторият по големина партньор за износ), което потисна националния износ. Икономиката на България се движеше от по-силно вътрешно търсене, подкрепено от евтините пари и нарастването на заплатите, отчетоха във финансовото ведомство.

Само през последното тримесечие на миналата година БВП нараства с 3,2% спрямо година по-рано, според сезонно изгладените данни на НСИ, като растежът е движен от повишение на крайното потребление с 5,7% и на колективното с 4%. Бруто образуването на основен капитал се повишава с 6,6%. Вносът и износът на стоки и услуги отбелязват увеличение съответно с 1,6 и 1,4% на годишна база. През четвъртото тримесечие на 2018 г. БВП възлиза на 29,813 млрд. лева по текущи цени.

БВП по тримесечия за периода 2005 - 2018 г. по средногодишни цени на 2010 година

Годишен ръст на БДС

През миналата година брутната добавена стойност (БДС) възлиза на 93,513 млрд. лева, като реалният стойностен обем на показателя е с 3% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2017 година.

Индустриалният сектор създава 27,4% от добавената стойност на икономиката, което e намаление с 1 процентен  пункт в сравнение с 2017 година. Приносът на сектора на услугите е 68,4%, а на аграрния сектор – 4,2% от добавената стойност, при съответно 66,9 и 4,7% през 2017 година, отчита НСИ.

Добавена стойност в БВП от октомври до декември

От статистиката се разбира, че през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо година по-рано брутната добавена стойност се увеличава с 2,9% и възлиза на 25,785 млрд. лева по текущи цени. Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж във Финансови и застрахователни дейности – със 7,5%, Операции с недвижими имоти – със 7,1%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – с 4,4%, Строителство – с 3,3%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности и Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – с по 2,5%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – с 2%, Промишленост – с 1,7%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

Преизчислен в евро, БВП е съответно 15,243 млрд. евро, като на човек от населението се падат 2168 евро. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,2% на БВП през четвъртото тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0,8% спрямо третото тримесечие на 2018 година.

Преизчислен в евро, БВП е съответно 55,181 млрд. евро, като на човек се падат 7829 евро.

БВП в стойностен обем през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се понижава с 0,2 процентни пункта до 3%.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2,6 процентни пункта до 23,5%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, нараства до 73,5% при 70,7% през съответния период на 2017 г.

Структура на брутната добавена стойност по икономически сектори през четвъртото тримесечие на 2017 и 2018 година

За крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2018 г. се изразходват 81% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20,1% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно, изчисляват в НСИ.

Компоненти на използвания БВП през четвъртото тримесечие на 2017 и 2018 година

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

В периода от октомври до края на декември на 2018 г. БВП нараства с 0,8% спрямо третото тримесечие на 2018 г. Брутната добавена стойност в икономиката се увеличава също с 0,8%. По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2018 г. крайното потребление бележи спад от 0,1% спрямо третото тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 2,8%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 3,1%, а вносът на стоки и услуги – с 2,4%.

Очакванията за тази година са малко по-оптимистични. "Негативният принос на нетния износ за изменението на реалния БВП ще се свие под влияние на възстановяването съответно на износа на петролни продукти през 2019 г. и на търсенето на български стоки и услуги от страна на Турция през 2020 г.", се посочва в последния "Икономически преглед" на Българската народна банка (БНБ). 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
5
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тя Световната икномика се забаи официално, та камо ли Българската...
6
 
16
 
1
преди 2 месеца
Това да го прочетат всички дето се набиха с дългосрочни кредити от банките в последните няколко години.

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Как би се отразила на България европейска минимална заплата?