IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: България подобрява управлението на държавните фирми

Публичните предприятия трябва да прилагат международните стандарти за финансово отчитане и да имат равнопоставени условия на конкуренция с частните дружества, съветват от организацията

22:45 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на финансите</em></p>

Снимка: Министерство на финансите

България подобрява управлението на държавните предприятия, както и на практиките на упражняване на държавното участие. Това показва направеният преглед и оценка на рамката за корпоративно управление на държавните предприятия съгласно Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи Министерството на финансите.

Коментарите

Резултатите от изследването представи в Министерския съвет Ханс Кристиансен от Секретариата към Работната група за държавно участие и приватизационни практики на ОИСР. В събитието участваха заместник-министрите на финансите Маринела Петрова и на икономиката Лъчезар Борисов, представители на всички министерства и на Националното сдружението на общините в България, уточниха от пресцентъра на финансовото ведомство.

"Извършената наскоро правна реформа в България е голяма стъпка към прилагането на препоръките на ОИСР относно собствеността и управлението на държавните предприятия. Основният приоритет сега е да се гарантира първо приемането на адекватни подзаконови нормативни актове, а след това и че новият набор от правила ще бъде приложен изцяло в сектора на държавните предприятия в България", посочи Ханс Кристиансен. 

Според Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, държавните предприятия са важни участници в сектори като енергетиката, полезните изкопаеми, инфраструктурата и комуналните услуги.

“Удовлетворени сме, че подкрепата по линия на Програмата на ЕС за подкрепа на структурните реформи даде насоки за укрепване на законодателната среда в България по отношение на собствеността на държавните предприятия. Приемането на съвременни публични политики, свързани с управлението на държавните предприятия в съответствие с най-добрите международни практики, допълнително ще подпомогне интеграцията на страната в икономиката на ЕС", увери той.

Съветите

ОИСР предлага мерки, които страната ни да приложи в краткосрочен и дългосрочен план, за да подкрепи прилагането на законодателството в тази сфера. Те включват подобряване ефективността на Агенцията за публичните предприятия и контрол, пълноценен режим на мониторинг и оценка на резултатите на публичните фирми, създаване на подходящи правила и процедури за конкурсния подбор и назначаването на органите за на управлението им.

Всички публични предприятия, категоризирани като големи, трябва да прилагат международните стандарти за финансово отчитане и да спазват същите стандарти за оповестяване като дружествата, регистрирани на борсата, както и да поддържат равнопоставени условия на конкуренция с частните дружества.

Отчетите

Маринела Петрова увери, че ще се съобразят с направените препоръки и подчерта, че с приемането на Закона за публичните предприятия държавните компании ще се управляват по световните правила, които прилагат страните в ОИСР.

"Вашите съвети ще подкрепят усилията за реформа в корпоративното управление на държавните предприятия и за постигане на целта ни за присъединяване към ERM II и към Банковия съюз. Чрез новото законодателство България отговаря и на Препоръките на Съвета на ЕС за България за 2019 г. във връзка с икономическите и фискалните политики и политиките по заетостта, в които е заложено модернизиране на корпоративното управление на държавните предприятия", посочи заместник-министърът на финансите. Тя съобщи, че до края на месец януари 2020 г. предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане проект на правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия.

Лъчезар Борисов обяви, че свършената от българското правителство работа е приета много позитивно в ОИСР. По думите му обстоятелството, че публичните предприятия оперират с предоставени им публични средства изисква по-висока степен на прозрачност и публичност на дейността в сравнение с предприятията от частния сектор.

Изпълнителният директор на Агенцията за публичните предприятия и контрол Петя Александрова представи новите функции на структурата като координационно звено в областта на публичните предприятия и бъдещото ѝ взаимодействие с министерствата в тази област.

Investor.bg припомня, че Прегледът описва и оценява рамката за корпоративно управление на българския сектор на държавните фирми спрямо Насоките на ОИСР за корпоративното управление на държавните предприятия. Той е изготвен по искане на България, за да бъде призната за държава, прилагаща Насоките.

През октомври 2019 г. Работната група по държавна собственост и приватизационни практики към Комитета за корпоративно управление на ОИСР, отчете постигнатия от страната ни значителен напредък през последната година в областта на корпоративното управление на държавните предприятия, одобри присъединяването на България към Насоките относно корпоративното управление на държавните предприятия.

С официално писмо от 6 декември 2019 г. генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия уведоми министъра на финансите Владислав Горанов за това, че от този момент страната ни става прилагаща Насоките държава. Статутът на прилагаща държава е и значителен напредък към пълноправно членство на страната ни в Организацията за международно сътрудничество и развитие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още