Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Окончателно: 9% ДДС за ресторанти, книги, детски храни и памперси

Новата ставка ще се прилага до края 2021 г.

Окончателно: 9% ДДС за ресторанти, книги, детски храни и памперси

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно намалението на ставката по ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси. „За“ текста гласуваха 150 народни представители, „против“ – 2-ма, а „въздържали се“ – 1, с което промените в Закона за ДДС бяха приети на второ четене в пленарна зала. Новата ставка ще се прилага до края 2021 г.

Сагата с въвеждането на по-ниската ставка продължи почти 2 месеца породи сериозно напрежение както между коалиционните партньори, така и между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, който по принцип е твърдо против промяна на данъци и провеждане на социална политика през данъчната система. „Цените за българските граждани няма да намалеят. За бюджета ще има определена загуба. Нека да видим каква е“, каза преди няколко дни Горанов

Още по темата

Началото на пазарлъците за намаляване на ДДС за определени сектори поставиха „Обединени патриоти“ в началото на май, когато внесоха в парламента предложение за 9% ДДС за заведенията за хранене. Тогава от ГЕРБ коментираха, че подобна радикална промяна не е актуална към сегашната ситуация. Седмица по-късно обаче премиерът изненадващо обяви, че се е разбрал с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. После предложението претърпя няколко промени, но общата идея за диференцирана ставка се запази.

В последствие в общата врява за по-ниско ДДС се включиха собственици на фитнес зали, опозицията с искания ставката за лекарствата и хляба също да бъде намалена, а за финал от ресторантьорското съсловие поиска 9% ДДС и за бирата и виното. В крайна сметка управляващите проявиха поне за това предложение здрав разум и то бе отхвърлено миналата седмица в ресорната парламентарна комисия по бюджет и финанси.

Депутатите гласуваха още въвеждането на минимален осигурителен праг от 610 лв. за неквалифицирания персонал в заведенията. За останалите служители той трябва да бъде минимум 800 лв. 

Ще бъдат отпуснати туристически ваучери в размер на 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 и еднократна помощ на семействата на осмокласниците с ниски доходи, приеха още народните представители с промените в Закона за ДДС, с които се измени Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Депутатите решиха на семействата, чиито деца са записани в осми клас в държавно или общинско училище за учебната 2020 /2021 г. дирекция „Социално подпомагане“ да отпуска еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се отпуска при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лв. Семейният доход не е от значение за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител, както и деца, настанени в семейства на роднини или близки. Депутатите регламентираха и в кои случаи помощта ще трябва да се връща.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
За детските храни и памперсите е много добре. След 9 месеца ще разберете защо. А също така след 9 години малчуганите пък може и да прочетат някоя евтина книжка.
0
 
2
 
7
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Аз нищо няма да изкяря :(
0
 
3
 
6
преди 10 месеца
хахах що ли си мисля , че ги фърлиха в по-гъсти тръни кръчмарите :) ей , сега ще се видят в чудо
0
 
3
 
5
zelka007 до: дядя Вова
преди 10 месеца
пхахаха ... добър си ... :)))
0
 
3
 
4
zelka007 до: Shadow1
преди 10 месеца
вероятно законодателят визира детските кухни и кетъринг услугите им ... :))) ... не съм му адвокат на горанов , ама човекът каза , че ще настане голема обърквация ... добре , че гласуваха 10млрд. за заеми , да покриват дефицита ... въпреки , че като ти влезнат в склада 3-ма данъчни хич не изглеждат объркани ... :)))

Още от Бюджет и финанси
Банките променят онлайн банкирането и комуникацията с клиентите