Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Окончателно: Хазарт ще има и извън хотелите и курортите

Държавната комисия по хазарта ще бъде закрита, НАП поема функциите по надзор върху сектора

Окончателно: Хазарт ще има и извън хотелите и курортите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите окончателно отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов хазартът да се организира само в петзвездните хотели, курортните комплекси и на 20 км от границата.

Според записаните изменения в Закона за хазарта, окончателно приети днес, финансовите изисквания за малките компании от бранша са силно завишени, а достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика е преустановен. Правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Трябва да отбележим, че промените бяха направени от Валери Симеонов и подкрепени от ГЕРБ между двете четения на законопроекта.

По-рано част от спорните промени в Закона за хазарта, предложени от Симеонов, не получиха парламентарна подкрепа, но се оказва, че фирмите все пак са изправени пред сериозни трудности заради поредния ремонт на законодателната рамка.

Съгласно приетите текстове изискванията за изцяло внесен капитал стават в размер на 1,5 млн лв. за казината и игрални зали. Първоначално предложението бе за 3 млн. лв. Предложението за нова, еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен също претърпя промени в последния момент. В крайна сметка депутатите се съобразиха с исканията на протестиращите и таксата бе редуцирана в диапазона между 250 и 500 хил. лв.

Пак по предложение на Симеонов бяха повишени и сумите за направени инвестиции, с които операторите трябва да се ангажират, за да получат лиценз. 

Още по темата

Любопитно е, че на сайта на парламента не е качен докладът от приетите на второ четене промени от водещата ресорна комисия.

Според новите поправки се дава възможност на изпълнителния директор на НАП  да издава, отказва, прекратява или отнема лицензи за организиране на хазартни игри. Данъчните ще контролират и направените инвестиции и средствата за организиране на  игрите на лицензираните оператори.

Друга важна промяна е, че на практика държавният надзор над хазарта ще се осъществява от НАП, а не от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), както беше досега. Това предложение се появи също между двете четения.

Така Държавната комисия по хазарта ще бъде закрита, а активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на закритата Държавна комисия по хазарта, преминават към Националната агенция за приходите. Предоставените до влизането в сила на промените  недвижими имоти на Държавната комисия по хазарта,  също преминават към управление на НАП. 

Издадените лицензии запазват своята валидност до изтичането на срока, за който са издадени. Предвижда се и удължаване на срока на действие на издадените лицензии, за които са образувани производства, до произнасянето на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.

10% от приходите след облагане с данъци от дейността на Българския спортен тотализатор ще отиват за подпомагане на културата, записаха още депутатите.

Припомняме, че от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) изпратиха стновище до медиите, в което се посочва, че с новите промени се редуцира бизнеса на малките и средни предприятия в тази сфера на дейност. От организацията подчертават, че измененията за пореден път не са минали през предварително обсъждане със сектора. “Налагащата се практика да се прескача общественото обсъждане може да бъде тълкувана като опит да се приеме нормативен акт, който е лобистки и обслужва определени интереси, без да се съобразява с индустрията, чиято дейност цели да регулира”, твърдят от БТАПОИИ. Според тях промените целят „контролирано ограничаване на хазартната дейност“, като не отчитат негативните последици от начина, по който предлагат да се осъществи това.

Вчера и днес имаше протести в цялата страна срещу спорните поправки.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Частично добра новина.

Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството