Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Оливър Рьогл: Лихвите ще се повишат през втората половина на 2018 г.

57% ръст на ипотечното кредитиране отчете Райфайзенбанк България за миналата година

Оливър Рьогл: Лихвите ще се повишат през втората половина на 2018 г.

Снимка: Райфайзенбанк

През тази година няма да има ръст на банковите лихви, нито спад, а стабилизация на лихвените нива. Това прогнозира Оливър Рьогл, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България). Очакванията на банкера са повишение да има през втората половина на 2018 г.

„През последните три години има значителен спад на лихвите при някои от кредитите“, коментира Рьогл.

Той смята, че при някои от заемите има възможност за още намаление, но то ще бъде „лимитирано“.

Банкерът съветва  клиентите, които са решили да вземат заеми, да го направят сега, защото моментът е подходящ "да се кредитират дългосрочно при привлекателни лихви“, въпреки че не изключи в близко време да има минимален спад на лихвените нива.

Макроикономическа прогноза

По думите му ключови фактори от геополитическата среда влияят на Европейския съюз и България, като тенденцията е за икономически растеж. За тази година прогнозата за Евросъюза е той да достигне 1,9%, а през 2018 г. - 1,7%. 

„Заради политиката на Европейската централна банка ниските нива на лихвите ще се запазят, като повишаване може да има през втората половина на 2018 година,“ посочи Оливър Рьогл.

Още по темата

Той е категоричен, че за България може да се направи позитивна прогноза за растеж, като за тази година се очаква икономическият растеж да достигне 3,3%, благодарение на очертаващата се добра тенденция за износ и инвестиции.

„Очаква се през тази година безработицата да достигне до 6,4% и 6% през 2018 година, а инфлацията да се повишава и през 2018 година да достигне до 2%, като е вероятно да бъде под нивата от Югоизточна Европа. Стабилен валутен борд без турбуленции, добре капитализирана банкова система, устойчиви публични финанси и нисък държавен дълг ще са факторите, които ще допринесат за добрите икономически перспективи“, твърди банкерът.

Той определи 2016 година като успешна за Райфайзенбанк, която се нарежда сред банките в първата тройка по размер на печалбата – 132,6 млн. лева след данъци, при подобрено качество на портфейла.

Финансиране на бизнеса

„За нас е важно да намерим компании с добри проекти за финансиране", каза Добромир Добрев, член на управителния съвет с ресор „Корпоративно банкиране“ в банката.

Той отбеляза, че миналата година е била най-успешната за банката през последните 10-12 години с извоювано пето място в банковата система като дял от корпоративния сегмент.

"Ръстът на новите клиенти е 4,9%, докато за цялата банкова система е 1%", направи сравнение той.

„В портфейла на банката 55% е оборотното кредитиране и 45% дял заемат инвестиционните заеми, като 34% от финансирането е за фирми, заети в търговията, 32% - в производството, 11% в земеделието и в рибното стопанство“, изброи насоките на кредитиране Добрев.

Той напомни, че Райфайзенбанк има ключова роля в помощ на малкия и средния бизнес, след като от 2002 година банката работи с международни финансови институции, от които е използвала ресурс от 800 млн. евро.

„Райфайзен Лизинг България  е първата, която използва 50 млн. евро по Програмата за конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия COSME”, посочи Добрев и информира, че банката открива нова ниша „управление на автопаркове“, в която би искала да се развива.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус