IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оманският фонд поиска достъп до непублична информация за КТБ

Консорциум между фонда, непосочени акционери и потенциални инвеститори искат преговори с правителството и БНБ за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ

20:16 | 10.09.14 г. 22
Оманският фонд поиска достъп до непублична информация за КТБ

Финансовият консултант с изключителни права – ЕPIC, избран от консорциума между Фонда на Генералния държавен резерв на Султана на Оман, както и други непосочени акционери и потенциални инвеститори, е поискал достъп до непублична информация, свързана с КТБ.

От EPIС са поискали на базата на непубличната информация да бъдат водени разговори с правителството и Българската народна банка (БНБ) за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ съгласно правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, става ясно още от прессъобщение на централната ни банка.

Изпратеното писмо обаче не посочва конкретни параметри за финансови и правни ангажименти, но пък от БНБ отбелязват, че то е важна част от търсенето на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори за банката, поставена под особен надзор.

По тази причина и предложението ще бъде внимателно разгледано и в координация с правителството ще бъде взето отношение по повод направеното предложение, допълват още от банката.

От БНБ напомнят, че на 22 август са изпратили писма до двата най-големи акционера в КТБ – "Бромак" на Цветан Василев и Фонда на Султана на Оман с искане до 31 август да представят конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа за КТБ.

На 1 септември Оманският фонд е заявил намерения за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на банката. От фонда тогава обясниха, че предложението ще бъде направено на базата на оценката на активите, която се извършва от квесторите в банката, както и на допълнителната оценка („дю дилижънс”) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

„До края на днешния работен ден, 10 септември 2014 година, не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банковата група КТБ – Цветан Василев”, се казва още в съобщението на БНБ.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
И тебе никоЙ не те е питал .... ПРАШАР такъв !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
popo323
преди 9 години
Ха ха много добре , по принцип и аз съм така щедър с парите на другите . Все викам да живеем с проблемите на другите , но пък и все се надявам ,че и на всеки българин ще купят по едно Лиърджетче , за 15 милиона долара и няколко имотчета по света .Айде за банкера нека са две самолетчетата , нали все пак е банкер. Тогава ще стана още по отворен към проблемите на другите , само нека и те ми решават моите . Аз не съм алчен , 50-на милиона на година ми стигат , при този кратък 60-70 годишен живот все някак ще се оправя . Само чакам кой ще ги изсипва , тъй и тъй пенсиите на бабичките не са важни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
БАЦЕ
преди 9 години
Първо , никой не те пита ! Второ , парите ти , респективно данъците ти , са толкова мижави , че дали ще спасиш и минималната пенсия на някоя бабачка ! Трето , не бъди отрицател , а живей с отворена душа към хората и проблемите им . Живота е само някакви си 60-70 години !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
bulgar
преди 9 години
...ами по този въпрос нещата вече са подготвени (или скоро ще бъдат напълно) и като си изберете "народни представители" - "Закона за Бюджета на Република България за 2014." ще бъде с леко променен вид още към Ноември :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 7
vsp7
преди 9 години
нямам фантазии какво да се плати нито с преките МИ, нито с косвените МИ данъци, т.е. "фантазиите" ми се ограничават от Закона за Бюджета на Република България за 2014.там нищо не е изфантазирано за подкрепа на частна банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 13
popo323
преди 9 години
Скъпи човече , това са просто глупости които си написал , от арабин ще получиш пари , когато получиш от умрял писмо . Държавата никого не е гонила , защото досега никой не е предложил никакви пари . Разбира се подобна версия изнася на тези с негарантираните пари , защото все още не ги напуска надеждата ,че някой ще им ги изсипе . И защото никой нищо не дава им остава само да реват по държавата . Ама това си е частна банка , имаме ясен европейски закон , гаранцията е 100 хил евро . Спазва се закона и толкова , дори в богатите европейски страни от 2016 влиза закон за забрана на държавна помощ към банките . Щом една банка тръгне да фалира , депозитите над 100 хил евро се трансформират в акции и толкоз . А тези акции може после и нищо да не струват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 5
bulgar
преди 9 години
да, чували сме за видовете данъци, но това не променя идеята на изказването ми. нямам против всеки да си фантазира какво иска да плати и какво не с данъците си - както казах, никой няма да Ви (ни) пита така или иначе.....а иначе като плащате (плащаме) за Бугати-то на т.нар. Вълка например и други незнайни за публиката милиарди за един кръг допуснати до далаверета "държавен бизнес" - никой няма нищо против !? .............. хубав край - хубави хора :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 10
popo323
преди 9 години
Ако прочетете първите пет изречения от статията веднага ще ви се набие на очи ,че всичко звучи криминално . Искат някакви субекти неофициална информация за банката и как държавата да започне да им налива пари , така че Евросъюза да бъде на практика заобиколен. Те не искат и едно евро да дадат , но пък искат някой да спаси техните 300 милиона . И кой трябва да е това ? Разбира се държавата , чрез данъците от всеки българин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 8
vsp7
преди 9 години
извинете, но нали сте чували че данъците биват:- преки- косвениможе да не съм си платил 50 за Жигулата, но пък пия бира, която съдържа освен вода, хмел и т.н. и ДДС и Акциз.така че пиеки досега 4 бири на ден нямам намерение да се пропивам за да може държавата да емитира дълг за да спаси частна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 5
bulgar
преди 9 години
....абе, сладури (тия, дето "НЕ дават с техните данъци да се плаща за КТБ" !?!?!?!?! ...) Вие имате ли някаква идея въобще какво се плаща с Вашите данъци - поне тези, които плащат някакви данъци все пак де, щото има и въшкари дето само реват, а не са си платили данъка на колите от 50 лв....примерно... да кажем представителите на т.. нар. голЕм бизнес тука, дето точи бюджетни пари за всевъзможни "обществени поръчки" на цени 20 пъти НАД пазарните и богатее брутално - тези пари се плащат от...... къде според Вас ???? Ами точно ВИЕ плащате на разни дупета къщите, яхтите, и всичко лъскаво, което гледате да минава около Вас..... и това по разни изследвания за последните 20 години са като за 350 банки като КТБ... ама сега много четете едни определени вестничета и си напрягате мозъците..... по-добре прочете някоя книга ! така или иначе никой няма да ви пита в случая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още