Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Омбудсманът: Колекторските фирми няма да могат да начисляват такси по задължения

Бюджетната комисия в НС е разгледала предложението на омбудсмана COVID добавката към пенсиите да не се удържа за дългове

Омбудсманът: Колекторските фирми няма да могат да начисляват такси по задължения

Снимка: БГНЕС

Колекторските фирми вече няма да имат право да начисляват собствени такси върху прехвърленото към тях задължение. Това ще сложи край на практиката дълг от няколко лева да се превърне в задължение от 400 лв. Така омбудсманът Диана Ковачева коментира в ефира на bTV новата законодателна инициатива на икономическото министерство.

Тя даде пример с подобен случай.

„Имаме една жалба, в която човек има дълг към мобилен оператор. Той казва, че от 10 години не е клиент на този оператор, но един ден му се обаждат и му дават два дни да си погаси задължението от 28 лева и му казват, че ако на втория ден не го погаси, дългът му ще стане 700 лв., или 25 пъти нарастване на дълга. Хората ме питат какви са правилата, а реално няма правила към момента“, обясни Ковачева.

Според нея е важно и колекторските фирми да нямат право да звънят със заплахи през нощта на длъжниците.

Припомняме, че вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви по време на брифинг, че е готова с проекта на Закон за събиране на вземанията, който е обсъден и с неправителствените потребителски организации. Към момента тази материя все още не е добре уредена в българското законодателство.

В новия проект се предвижда да има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземания (т. нар. колекторски фирми). Той ще се води в Министерството на икономиката и индустрията от Комисията за защита на потребителите (КЗП). 

Още по темата

Друга новост е, че кредиторът, който прехвърля вземането, трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът ще знае коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви своите претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника спира търсенето на вземането и изпълнението.

Диана Ковачева обясни още, че на вчерашното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси е разгледано предложението на омбудсмана COVID добавката да не се удържа за погасяване на дългове на пенсионерите.

„Надявам се да се гласува в пленарна зала и при следващите пенсии тя да е защитена. Това е целева добавка, предназначена за оцеляване“, обясни Ковачева.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Експерт: Виртуалните светове и блокчейн са част от иновационните хъбове на много банки