IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн хазартът ще се облага по нов начин

Европейските оператори на хазартни сайтове приветстват промените и заявяват, че ако се приемат, ще се регистрират в България

08:20 | 14.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Онлайн хазартът ще се облага по нов начин

Компаниите, които предлагат онлайн залози ще бъдат облагани по нов начин, предвижда промяна в Закона за хазарта, внесена от група депутати от БСП и ДПС, сред които Йордан Цонев, Петър Кънев и Спас Панчев.

Идеята е държавата да налага двукомпонентна такса в размер на 100 хил. лева еднократно и 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.

В момента компаниите трябва да плащат 15% данък върху получените залози след промяна, наложена от предишните управляващи. Хазартните компании тогава не одобриха начина за облагане на дейността им и в резултата, година след налагането на данъка, едва една компания за онлайн залози е записана в списъка с лицензираните компании - регистрираният в Малта оператор efbet.com.

За предстоящи промени преди седмици намекна и председателят на  Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев. В отговор на въпрос на Investor.bg той призна, че правилата в момента не работят и това намалява приходите от хазарт в хазната.

Предложените промени веднага бяха подкрепени от Асоциацията на онлайн хазартните оператори (RGA). В отворено писмо до медиите директорът на организацията Сю Роситър коментира, че те са в съответствие с европейското законодателство и са изготвени на базата на добрите и доказано работещи модели в Европа.

Ако тези промени бъдат приети, европейските оператори ще се регистрират, което означава и плащане на данъци в българската хазна, заявяват от асоциацията. Те приветстват още и новата глава, която регламентира дейностите по превенция и грижа развилите зависимост към хазарта, за превенция на малолетни и за огранчаване и регламентиране на рекламните дейности, свързани с хазартни продукти.

Хазартът носи най-малко 125 млн. лева годишно и тези средства могат да се използват за финансиране на редица социални дейности, категоричен беше преди време Огнемир Митев.

В проекта за промени е определена глоба за организиране на онлайн залагане от физическо лице без лиценз – тя ще бъде в размер от 500 хил. лева  до 1 млн. лева. За юридическите лица наказанието е между 1 и 2 млн. лева .

По-ниски са санкциите, когато става въпрос за организиране на хазартни игри, които не са онлайн,  без лиценз. За физически лица тя е в рамките на между 20 хил. и 50 хил. лева. За юридически лица санкцията е в размер на между 20 хил. и 500 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахаха! Социалистът Петър Кънев се хвана здраво за социалните проблеми на държавата! То и няма време де, току взели, че ги измели от парламента и влизането му там да се оказало всуе! На работа, др. Кънев! хаха!Очаквме тези дни и другият социалист - Мартин Захариев, да се разфучи около неотложни законодателни социални инициативи, като орязване на рекламното време по Националната телевизия! Всеки социалист от депутатите на Станишев си има социална програма, а часовникът ***, не чака! Иначе некой после ще стои на черджето пред Красимир Гергов... хаха!Скоро ще се окаже, че единствените, дето им пука и имат некакви социални ангажименти към електората си, са депутатите от ДПС с турски имена! хахаха! Дано покрай тях и българските социално слаби получат по некоя троха... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Добре де, това не е ли двойно данъчно облагане : веднъж на мястото, където е централата на оператора (ако се облага целия оборот, наместо твърда такса за развиване на дейността), макар това да е зона-данъчен рай и ставката е символична, втори път оборота, който са генерирали потребителите на услугата, по признак местожителство, се облага от съответните национални, приходни служби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
korker
преди 10 години
И 20% са малко, но все е стъпка напред. Процентът трябва да стигне поне 40-50%, защото хазартът е нещо много вредно за населението, особено ако населението е бедно. Много хора като нямат никаква перспектива се опитват с хазарт да изкарат пари, но реално затъват в дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Започнах да се притеснявам за менталната ти стабилност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 26
LuckyYou
преди 10 години
Господ да те поживи Орешарски. Жив и здрав да си, Господ здраве да ти дава! Продължавай все така да бориш неправдите, един ден това ще бъде оценено!!!! Прави каквото трябва, пък да става каквото ще! Ние сме с теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още