Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Опакованите храни за доставки вкъщи ще се облагат с 20% ДДС

По-ниската ставка за кетъринг услуги ще се прилага само, ако към тях има екстри като подреждане, доставка на оборудване и сервиране

Опакованите храни за доставки вкъщи ще се облагат с 20% ДДС

Снимка: БГНЕС

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Данъчните припомнят, че от 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

От  промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС. 

Още по темата

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%. Ако е без описаните „екстри“, се прилага стандартната ставка от 20%.

Припомняме, че на 10 юни парламентът гласува за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси косвеният налог да бъде 9%, вместо 20%, както беше досега. Въпреки еуфорията около новата по-ниска ставка има доста проблемни моменти около прилагането ѝ. Например има възможност за двойно тълкуване в частта с приложението на новата ставка за книгите и доставката на книги. Вероятно от намалението няма да се възползват издания, които са рекламни, като каталози или рекламни списания, в които няма авторски материали.

От НАП обещават до дни да публикуват и подробно становище относно прилагането на новия Закон за ДДС. Пълна яснота около всички казуси, свързани с новата ставка, ще има едва след указанията на данъчните. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
2
 
11
irish до: red6
преди 2 месеца
Така е. В България в магазина 20% в ресторанта 9%. На запад в магазина 0% в ресторанта нормалната ставка ДДС. Много добре се вижда, че това не е в интерес на обикновените хора, а подарък (вратичка за далавери) на отделни екземпляри
1
 
3
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Просто си искайте задължително касовата бележка при доставка вкъщи. Така ще видите какво е ддс-то и може да сигнализирате. Две години заради такива разбойници мъчат новата Н18, прецакват бели бизнеси, сега и това различно ДДС. Ами наистина е време да си плащат като нормалният бизнес!
0
 
5
 
9
abdul до: red6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами трябва да си на място.
Рекетьорската постановка е нападжия поръчва по интернет, и "праща" домианус-драйв да му донесе пицата до вкъщи, чрез поръчка по интернет.. и т.н.
0
 
4
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Отново Страхотна логика и объркване Хахах имам две заведения. Едното в мол, другото в центъра и двете са с един асортимент. Едното ще е с 9%, защото има места за сядане, другото с 20%, Защото няма и си взимат и ядат в движение или в пликчета за офиса или магазина....В двете заведения разходите са почти едни и същи рязходи за персонал, наем, кредити и т. н. По ниското ддс би спасило поне малко положението в мола. Където да отбележа оборота е - 50-60%. А наемите на същите. В центъра също са оборота е много по-нисък от првди. И още нещо - в мола как ще знам дали след като съм маркирал поръчката няма да ми кажат " ще може ли в пликче за вкъщи" и автоматично става опаковано за вкъщи и съм вече в нарушение.....
0
 
8
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
*** мярка. Как ще се проверява дали е поръчка на място или с доставка? Абсолютна кр3т3ния. И най-великото - храната в ресторанти с 9% ДДС, а в магазина - 20%. Това само пълен дebил може да го сътвори.

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си