Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Орешарски потвърди оценката за икономически ръст до 1% за тази година

Премиерът коментира занижените очаквания на Световната банка за икономически растеж на България от 1,2% до края на 2013 г.

Кабинетът запазва оценката си за икономически растеж до 1 на сто за тази година. Премиерът Пламен Орешарски призна, че има рискове за приходната част на бюджета, като посочи, че това ни задължава да бъдем особено внимателни в разходната част.

Така министър-председателят коментира занижените очаквания на Световната банка за икономическия растеж на България.

Според актуалните прогнози на институцията брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще отчете ръст от 1,2% през тази година, а не 1,8%, каквато беше предишната прогноза.

За Орешарски в тази прогноза няма нищо необичайно. „Още в края на миналата година оценките за икономическия растеж ми се струва, че бяха леко надути”, каза той и допусна, че растежът за 2013 г. може и да е по-нисък от 1 на сто. Премиерът напомни, че корекция в посока надолу вече направиха и Европейската комисия, и Международният валутен фонд.

гледано: 2877   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Орешарски припомни, че финансовият министър обяви опасенията си за риск от неизпълнение на приходната част още преди седмица след първото заседание на кабинета. Тогава Петър Чобанов заяви, че приходните агенции очакват по-ниски постъпления от разчетените.

Още по темата

Правителството не предвижда протекционизъм на българския бизнес и индустрия, стана ясно от думите на премиера. Според него проблемът е, че българското производство не е равнопоставено на вносните стоки. „Ще правим усилия така, че да ги поставим в равнопоставеност най-напред, а където това е възможно – и ще ги стимулираме“, обеща той.

Премиерът и финансовият министър се срещнаха с представители на неправителствения сектор в Министерския съвет. Срещата е в рамките на поетия от правителството ангажимент за подобряване на бизнес средата чрез облекчаване на административния натиск и е трета поред след разговорите с работодатели и синдикати.

Орешарски и Чобанов заявяват готовност да водят периодичен диалог с тези организации за обмяна на становища. Изрично помолих за критично отношение към действията на правителството в икономическата сфера, каза министър-председателят.

Още по темата

Според него е необходима градивна критичност, за да се избегнат практики от миналото – набързо приети решения, които след това също много набързо трябва да се поправят.

От присъстващите кратко изявление направи единствено Светла Костадинова от Института за пазарна икономика, която заяви, че основното, което искали да видят в бъдеще в публичните политики, е „мислене преди действие”.

Разсъждаване, обсъждане, коментари и повече сигурност и яснота, когато се вземат решения, така че да облекчим средата за правене на бизнес, така че конкуренцията да е честна и гражданите да имат по-голям избор, обобщи тя. Без да конкретизира предложения, Костадинова изрази надеждата на представителите на неправителствения сектор да видят на практика поне част от предложенията си.

Това, което видяхме като намерения на настоящото правителство почти изцяло съвпадат с това, което ние очакваме да видим, допълни директорът на Института за пазарна икономика.

Още новини за България четете в Dnes.bg

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Веселина Йорданова
Още по темата: Бюджет и финанси кабинетът Орешарски

Последни новини

Момичето, заснело убийството на Джордж Флойд с телефона си, спечели
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи
Кадър на деня за 12 юни
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите
С бавните преговори за присъединяване ЕС отваря врати към Балканите за опоненти
Какво се случва, когато провокираш силния човек на Путин в Беларус?
Blue Origin продава на търг пътуване в Космоса с Джеф Безос
Байдън ще даде самостоятелна пресконференция след срещата с Путин
Грег Бедросян: Пазарът на IPO-та остава силен
 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
3
 
1
преди 7 години
И 1% си е доста висока цел, имайки предвид, че за първото тримесечие растежът е едва 0.4%.

Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“