IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски потвърди оценката за икономически ръст до 1% за тази година

Премиерът коментира занижените очаквания на Световната банка за икономически растеж на България от 1,2% до края на 2013 г.

16:51 | 13.06.13 г. 1
Орешарски потвърди оценката за икономически ръст до 1% за тази година

Кабинетът запазва оценката си за икономически растеж до 1 на сто за тази година. Премиерът Пламен Орешарски призна, че има рискове за приходната част на бюджета, като посочи, че това ни задължава да бъдем особено внимателни в разходната част.

Така министър-председателят коментира занижените очаквания на Световната банка за икономическия растеж на България.

Според актуалните прогнози на институцията брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще отчете ръст от 1,2% през тази година, а не 1,8%, каквато беше предишната прогноза.

За Орешарски в тази прогноза няма нищо необичайно. „Още в края на миналата година оценките за икономическия растеж ми се струва, че бяха леко надути”, каза той и допусна, че растежът за 2013 г. може и да е по-нисък от 1 на сто. Премиерът напомни, че корекция в посока надолу вече направиха и Европейската комисия, и Международният валутен фонд.

Орешарски припомни, че финансовият министър обяви опасенията си за риск от неизпълнение на приходната част още преди седмица след първото заседание на кабинета. Тогава Петър Чобанов заяви, че приходните агенции очакват по-ниски постъпления от разчетените.

Правителството не предвижда протекционизъм на българския бизнес и индустрия, стана ясно от думите на премиера. Според него проблемът е, че българското производство не е равнопоставено на вносните стоки. „Ще правим усилия така, че да ги поставим в равнопоставеност най-напред, а където това е възможно – и ще ги стимулираме“, обеща той.

Премиерът и финансовият министър се срещнаха с представители на неправителствения сектор в Министерския съвет. Срещата е в рамките на поетия от правителството ангажимент за подобряване на бизнес средата чрез облекчаване на административния натиск и е трета поред след разговорите с работодатели и синдикати.

Орешарски и Чобанов заявяват готовност да водят периодичен диалог с тези организации за обмяна на становища. Изрично помолих за критично отношение към действията на правителството в икономическата сфера, каза министър-председателят.

Според него е необходима градивна критичност, за да се избегнат практики от миналото – набързо приети решения, които след това също много набързо трябва да се поправят.

От присъстващите кратко изявление направи единствено Светла Костадинова от Института за пазарна икономика, която заяви, че основното, което искали да видят в бъдеще в публичните политики, е „мислене преди действие”.

Разсъждаване, обсъждане, коментари и повече сигурност и яснота, когато се вземат решения, така че да облекчим средата за правене на бизнес, така че конкуренцията да е честна и гражданите да имат по-голям избор, обобщи тя. Без да конкретизира предложения, Костадинова изрази надеждата на представителите на неправителствения сектор да видят на практика поне част от предложенията си.

Това, което видяхме като намерения на настоящото правителство почти изцяло съвпадат с това, което ние очакваме да видим, допълни директорът на Института за пазарна икономика.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Vesko94
преди 10 години
И 1% си е доста висока цел, имайки предвид, че за първото тримесечие растежът е едва 0.4%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още