IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Ще задържим увеличението на пенсионната възраст

Работи се по вариант за плащане на ток до определено количество на по-ниска цена, посочи премиерът

14:12 | 08.06.13 г. 25
<p>
	Пламен Орешарски. Снимка: БТА</p>

Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Пенсионната възраст е единствената мярка, по-която има разминавания в позициите на ЕК и правителството, заяви премиерът Пламен Орешарски пред Дарик.

По думите му увеличението й ще бъде задържано. „Ще задържим увеличението на пенсионната възраст по две локални причини. На първо място ние имаме много висока младежка безработица, несъразмерно висока, ако проследим динамиката е европейските страни. Всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст, е натиск върху младежката заетост от една страна. От друга страна продължителността на живот у нас за съжаление е по-ниска от средноевропейските стойности. Но при всички случаи мярката ще бъде временна", каза Орешарски.

По въпроса за определяне размера на помощта за отглеждане на бебе той смята, че добрата практика е високи обезщетения за майките за кратък период, след който те отново се интегрират на пазара труда. Реалностите в България обаче не ни позволяват това, добавя премиерът.

"През 2014-а помощта ще е толкова, колкото позволяват финансовите възможности. Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Даваме си сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни. Нивото, от което тръгваме, е много ниско. Раждаемостта и демографската структура зависи не само от целевите помощи, но по-важното са очакванията на хората и перспективите. По-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда. Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа, и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват", обясни позицията си той.

Орешарски подчерта, че в настоящите условия е по-важно да се отчитат доходите на родителите, за да може подпомагането да има целеви характер. Според него една част от българските домакинства не изпитват нужда от подпомагане, защото са достатъчно добре материално обезпечени.

Премиерът заяви още, че остава на позицията си против данъка върху депозитите, но подчерта, че не е склонен да премахне нито един данък, ако не е налице друг приходоизточник. Той уточни изрично, че не е склонен и на промени по отношение на ДДС.

Давам си ясна сметка, че предстои трудна зима и че много български домакинства са на ръба по отношение на редовното плащане на сметките, каза още Орешарски. Работи се по вариант за плащане на ток до определено количество на по-ниска цена. Макар че от това ще се възползват и богатите, все пак ще се даде възможност за смекчаване на натиска върху на най-бедните домакинства, допълни той.

„Правим усилия така да се ребалансира енергийната система, че не само да не се увеличава цената на тока, а и да започне да остават ресурси в системата и в отделните производители, за да може те да се развиват, а не да се декапитализират. Мислим в този план от другата година да намалим малко и размера на дивидента, който предприятията превеждат в държавния бюджет. Сега е 80%. Това граничи на механизъм за декапитализация на фирмите", добави още министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 20 rate down comment 3
serafima
преди 10 години
Спекулира се и се разчита възрастните да освободят работни места на младите. Но многогодишни наблюдения в различни страни показват, че това не се получава. Трябва да има право на избор след определена възраст. Физически здрав човек, занимаващ се с интелектуален труд не е редно да му кажете от утре не сте ни потребен. Заедно с удължената средна продължителност на живота и удълженото време на обучение той трябва да допринесе за възвръщаемостта на инвестициите в него като човешки капитал. При хора с недобро здраве и различна ценностна система нека да има възможност за избор. Но БСП кара по лесната пътека, може би защото мнозинстввото от избирателите им са точно в и над тази вързаст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Това решение на БСП ги хоказва като популистка и късогледа партия. То е в противоречие с тенденциите в ЕС. Само ние имаме някакво криворазбрано милозливо и деформирано отношение към пенсионирането. Така БСП очаква овации от страна на хората на пенсионна възраст. Те ще си получат ниските пенсии и ще отидат да работят в сивия сектор. Бюджетът ще се натоварва и омагьосания кръг на малки заплати-малки пенсии ще продължава докато не се издъни. Спекулира се с много по-ниската средна продължителност на живота на българите. Но така е при очакваната средна продължителност на живота при раждане, където влияе доста високата ни детска смъртност. По отношение на средната продължителност на живота на хората над 60 г. в България тя е с около 2 години по-ниска от тази в Европа. Тоест не е убедителен аргумент. Не се поставя въобще въпросът за ниската пенсионна възраст на служителите в МО и МВР, включително многобройната армия от чиновнички. Това се поема от бюджета заедно с 20-размерните им заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 1
4ubaka
преди 10 години
Ще задържите, а следващитеда му мислят, налЕ? На това сте царе, след вас ....и потоп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 10 години
kane, подозирам, че си точно тея на държавната хранилка. Или си мноо заблуден, краен ляв ***. И 90% данъци да вземаш на всички граждани, пак няма да стигнат, тая продънена каца на държавната администрация няма напълване. Аз пари без реформи няма да дам. Плащам си чинно осигуровките и няма едно направление за мене при личния. Това само бегъл пример, които го знаем всички. Колкото е малък толкова е и голям, защото понякога от направлението ти зависи живота или работоспособността. Колкото и да чакаш на хранилката аз няма да ти пусна. Очевидно заради такива глупости са те наритали от частния сектор. Ако си толкоз можещ колкото и приказващ, няма да имаш проблем с намиране на добре платена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Тези богатите с големите къщи, S класите, яхтите, джиповете и т.н. са няколко хиляди. Всичко да им се конфискува и раздаде на голотията, ще стигне за късо време. Това вече е правено, видя се как свърши. Човече kane, клокочиш от злоба и завист. Просто се давиш, като зло куче. И си много уверен в разбиранията си. Аз пък не съм в своите, за разлика от теб. Изпитвам съмнения. Да знаеш, онова за спиране на работата, което написа Нобел, е вярно. Лично аз работя с 40% от капацитета си от преди няколко години. Ако спра напълно, имам резерви да изкарам с години, преди ти да пукнеш от глад. Ти луд ли си - да плащам 75%, а ти да ми определяш кое как да бъде? Освен да те назначчат за партиен секретар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Няма да ти отговарям, защото ти си си напълно самодостатъчен. Прочети си четирите коментара и ще видиш, че са писани от четири различни човека, които не винаги са на едно и също мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 14
kane
преди 10 години
Да не си робовладелец, а аз да съм ти роб?................................................................................................Не ти се изживяваш на робовладелец и това ясно личи от отношението към работниците ти/служителите ти. Наричаш ги "некадърни", "неплащащи данъци, защото нямат пари, защото ти не им даваш", наричаш ни "роби", "***" и "господари"Да. Прав си. Ти си роб на обществото което те е превърнало в това което си. И ти му дължиш много данъци - до 75% от печалбата ти на година. Ясно ли ти е. И държавата ни е зле защото ти и такива като теб не поемат отговорността си Да твоите служители/работници са господари, защото те са твоите клиенти и ти трябва да им се кланяш и уважаваш за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 17
kane
преди 10 години
И откъде и защо ги плащате, та чак си мислите че някой ви дължи пари заради собствената ви некадърност?................................................................................................Ето затова нехаресвам всичките си работодатели за които съм работел. Защто ви познавам. До един сте долни боклуциЗначи ти се опитваш да омаловажиш моя труд и този на всички които работим за някой друг до нищожно ниво. До ниво едва ли не на подаяние. Да аз познавам това. Вие фабрикантите/фирмаджиите ни държите на милостиня. Ние не сме достойни дори за малкото пари които ни плащате. Дори анъците които ние работниците плащаме са платени от вас, нали. Нали това се опитваш да подчертаеш. Мисля че лицемерието и алчността на богаташа свършва само пред бесилото/гилотината. .. иначе те са безкрайни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 13
kane
преди 10 години
А и всички вие, дето толкова много държите на плащането на данъци защо не дадете един светъл пример колко данъци плащате самите вие.....................................................................................................Ти живееш в 1000 кв.м в Бояна. Караш S-Класа/или имаш шофьор/. Ходиш на острови на почивки и *** смяташ че ти можеш да се сравняваш и си РАВЕН/нима обичаш равенството.. нима/ и да плащаш 10% както човек със 500лв заплата с 2 деца с безработна съпруга или единия родител е трайно болен или инвалидизиран до някаква степен. И Вие сте равни! Наистина ли данъците ви трябва да са по 10% бе Наистина ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 19
kane
преди 10 години
Приятелю Нобел,Фирмите фалират заради "отворената пазарна икономика" която ни наложиха Капиталистите. И нашите продажни политици приеха с разтворени широко ръце. Ще фалираш разбира се когато държавата ТИ не те предпазва от дъмпинга и те излага на тепсия да се конкурираш с фирми плащащи по $0.25 на час. Фалираш защото българите нямат пукнат лев да ти купуват производството, защото държава НЯМА, която да защитава българите. Държавата бе продадена на чуждите корпорации. Ако ти си мислиш че бизнеса невърви защото плаща данъци на държавата в която оперира ти си луд. Бизнес без инфраструктура НЯМА. Няма инфраструктура ако няма кой да плаща данъци също. ВИСОКИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ за да има пари за здрави мостове, магистрали и т.н. за да дават работа тези проекти на твоите клиенти - работницитеС една дума работниците са кокошката/клиентите ти/ а бизнеса ти е яйцето/пеяалбата ти/п.с. Ти също блъфираш с това "само ми обясни откъде ще ми вземеш данъците, като аз просто съм спрял да работя"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още