Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Още средства от бюджета се пренасочват към армията и магистрала "Хемус"

Искаме да направим строежа на магистралата необратим, каза премиерът Бойко Борисов

Още средства от бюджета се пренасочват към армията и магистрала "Хемус"

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството отпусна извънредно 113 млн. лева за нуждите на армията и над 1,349 млн. лева за строежа на магистрала „Хемус".

По искане на премиера Бойко Борисов правителството гласува на днешното си заседание първо три точки, свързани с финансиране на дейности на армията за общо над 113,6 милиона лева. На заседанието присъстваха генерали и представители на Българската армия и ВВС, предаде БТА.

С проекта на постановление за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. се отпускат 33 433 000 лв за нуждите на централната администрация и за нуждите на Военномедицинска академия (ВМА), съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Още по темата

23 428 0000 лв ще се ползват за административно осигуряване и за строителство и обекти на Сухопътни войски, на ВВС за стационарната комуникационно-информационно система и за Военногеографската служба. Девет милиона се дават по бюджетна програма медицинско осигуряване и за сградния фонд и медицинско осигуряване на ВМА.

На миналото заседание на Министерския съвет (МС) бяха гласувани 45 740 000 лв за поддръжка на самолетите МиГ 29 и летателната годност на 14 самолети СУ 25, както и 4 млн. лева за служба сгради на служба Военна информация", припомни Каракачанов.

На миналото заседание за нуждите на армията гласувахме 134 млн. лева, а на днешното заседание по трите постановления още 113 693 000 лева, каза Красимир Каракачанов.

С днешните решения МС осигури експлоатацията на пет вертолета Кугър през 2019 година с 10,9 млн. лева, както и пари за резервни части и инспекция на машините. За ремонт на вертолет Ми 17 се дават 817 000 лева. За комуникационни и навигационни системи на ВВС правителството даде 40 086 664 лева. Кабинетът отпусна пари и за модернизиране на информационната система на армията, включително и за мобилни и ръчни терминали по стандарта ТЕТРА, съобщи Каракачанов.

Работата на министрите продължи с точки, свързани за строежа на магистрала "Хемус". С тях бяха отпуснати 1 349 856 000 лева по бюджета на МРРБ за 2018 година. Парите се дават от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери.

Тази сума ще се използва за изграждане на 134,2 километра на магистрала "Хемус" от местността "Боаза" до връзката с пътя между Русе и Велико Търново, каза регионалният министър Петя Аврамова. Общата дължина на магистралата трябва да е 420 километра, от тях са изградени 170 км.

В момента се строят 26 километра - 9,3 км между Ябланица и местността "Боаза" и при Буховци-Белокопитово - 16,3 км, каза Аврамова.

С днешното решение искаме да направим строежа на магистралата необратим, каза премиерът Бойко Борисов. Парите сме ги събрали с битката с корупцията и контрабандата и затова отпускаме изцяло бюджетни пари, добави той.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
10 мил на километър... New World Record !!!
Някой предложи ли това вече за Кинагата на Гинес?...
3
 
10
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Чудя се защо изобщо се приема бюджет, който в последствие изобщо не се спазва? Разходите се променят, както им хареса, само и само да кажат, че са изпълнили нещо, но то не е така! Нима, когато отделят 1,3 млрд. по бюджета за 2018, то те ща влязат в икономиката сега - не, няма, просто се записва едно число, но то реално не е извършен капиталов разход, т.е. инвестиция няма! А какво се е случило с проектите, които трябваше да се извършат с тия пари, ясно, че не са изпълнени и кой е виновен - никой, всичко е ОК! А глупостта за събраните повече пари, ами те данните сами си говорят - 84,4% от предвидените по бюджет приходи са събрани към октомври, т.е. няма никакъв по-висок от нормалното приход, но вижте какво става с разходите - 72% от предвидените, т.е. има изоставане и то основно по перо капиталови разходи, които са "цели" 20.9% от предвидените или над 1,8 млрд. неизпълнени ангажименти!!! Добавете и че издръжката е на "невероятните" 57,3%, т.е. още 1 млрд. не са изразходвани за инвестиции, а са "спестени"! Това е "плюса" на бюджета, а не приходите!

Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус