IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурени са 10 млн. лв. допълнително за библиотеки, музеи и галерии

Средствата ще осигурят увеличаване на заплатите и разходите за дейност

12:28 | 10.12.15 г.
Осигурени са 10 млн. лв. допълнително за библиотеки, музеи и галерии

Държавата, чрез Закона за държавния бюджет за 2016 г., осигурява допълнително 10 млн. лв. за библиотеки, музеи и галерии, съобщават от  Министерството на културата.

Средствата ще бъдат разпределени по бюджетите на Министерството на културата за националните музеи, Националната библиотека и Националната галерия, както и по бюджетите на общините за общинските библиотеки, музеи и галерии с постановлението за определяне на натуралните показатели и стандартите за делегираните дейности.

Допълнителните средства ще дадат възможност за промяна на стандартите за финансиране и за увеличаване на заплатите и разходите за дейност в библиотеките, музеите и галериите.

В края на ноември музейни работници, служители на художествени галерии и библиотекари от цялата страна излязоха на протест срещу ниското заплащане на труда им и недостига на средства за опазване на културното наследство на България.

Синдикалните организации на служителите настояха за отпускането на 7,9 млн. лева към бюджета на Министерството на културата и 4,77 млн. лева - към бюджета на финансовото министерство, които да бъдат разпределени след това целево към общините.

Близо 3 хил. души работят в 204-те музея и галерии в България. 1038 са специалистите с висше образование в тях. Те вземат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас - 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. Затова и исканията са за увеличаване на увеличение на заплатата с 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още