IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2017 г. няма да се заплаща ДДС за дарените храни

Те ще бъдат маркирани със знак, че не подлежат на продажба

10:56 | 27.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От следващата година отпада данъкът добавена стойност (ДДС) за дарените храни. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за ДДС, внесени от реформаторите.

Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21,2% от българите или 1,54 млн. души живеят в бедност. 

За отпадане на ДДС върху дарените храни се настоява от години.

В момента производители, преработватели и търговци нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, на нуждаещи се. Причината е, че при дарение трябва да заплатят ДДС върху храните. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.

От 1 януари 2017 г. обаче храните, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока на годност, няма да бъдат облагани с данък върху добавената стойност.

Премахването на данъка ще важи, само ако стойността на даренията на година не надхвърлят 0,5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави.

За да се избегнат опитите за злоупотреби, дарените храни ще бъдат маркирани с надпис „дарение, не подлежи на продажба“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Добра стъпка, но тя е само началото на пътя. Време е да се помисли по въпроса как ще настигнем Румъния по въпроса с данъчната система. Говоря основно за ДДС-то за всички храни, не само за дарените. При Румъния ДДС-то за храните, лекарствата, книгите и други стоки от първа необходимост, отдавна се облага с намалена ставка. Само ние, понеже сме в стабилна криза, все още неможем да намалим ДДС-то за храните поне. Дано някой ден стабилната криза при нас да свърши и ние да успеем да направим тази крачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още