Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

От 9 март картофопроизводителите кандидатстват за субсидия

До 14 май ще продължи приемът по схемата за контрол на земеделските стопани срещу вредителите по картофите

От 9 март картофопроизводителите кандидатстват за субсидия

Снимка: архив, Ройтерс

От 9 март ДФ „Земеделие“ приема заявления по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)“.

Още по темата

Приемът ще продължи до 14 май.  До 31 май стопаните трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения, съобщи земеделското министерство.

Средствата ще бъдат изплатени до 22 юни 2021 г. Финансовият ресурс по помощта е 1,8 млн. лева.

Размерът на помощта за борба с вредители по картофите е до 100% от разходите по закупуване на продукти за растителна защита, но не повече от 850 лв./ха, с включен ДДС.

По схемата ще се компенсират направените разходи само за тези препарати, които са разрешени в България за химичен контрол на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae).

Продуктите за растителна защита трябва да са закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание Закона за защита на растенията и са включени в публичен регистър на Българската агенция за безопасност на храните.

От субсидията могат да се възползват малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка.

Указанията по схемата са публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие“.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Клоновете на банки извън ЕС трябва да внесат 72 хил. лева във Фонда за преструктуриране