IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес отпадат таксите за усвояване и управление на кредити

Променя се начинът, по който банките ще определят лихвите по кредитите, отпада и наказателната лихва при предсрочно погасяване на заемите

08:00 | 23.07.14 г.
От днес отпадат таксите за усвояване и управление на кредити

От днес, 23 юли, влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, които предвиждат отпадане на някои такси при отпускането на кредити от банките. Сред тях са свързаните с усвояване и управление на кредита. Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж.

Остава обаче таксата за одобрение на кредитополучателите, тъй като банките правят действителни разходи при проучването на кандидатите, обясниха авторите на промените – депутатът от ДПС Йордан Цонев и неговият колега от левицата Румен Гечев.

Новите моменти се отнасят само до заемите за физическите лица – ипотечни и потребителски. След промените текстовете на закона ще важат и за т. нар. "бързи" кредити. Досега отпускането на кредити до 400 лева не се регулираше от Закона за потребителския кредит.

Предвижда се още и намаляване на наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита, дори и за вече сключени договори за заем. Такава лихва ще се плаща само за първата година и ще бъде в размер на до 1% от заема. След първата година кредитът ще може да се погасява без наказателна лихва.

Сега лихвата за предсрочно погасен кредит достига и до 5% от стойността на кредита.

Сред най-важните промени, които касаят основно „бързите“ кредити, е въвеждането на таван на годишния процент на разходите (ГПР). Той вече няма да може да надвишава пет пъти законовата лихва.

Според постановление на Министерския съвет от 2012 година законовата лихва се определя от основния лихвен процент на БНБ, в сила от 1 януари или 1 юли на съответната година, плюс 10% за задълженията в лева. За задълженията в евро се използва лихвеният процент, прилаган от Европейската централна банка (ЕЦБ), а за задължения в други валути - едномесечният Libor за съответния вид валута.

От 1 юли 2014 година БНБ определи основната лихва в размер на 0,03%. След заседанието си в началото на юли гуверньорите на централните банки от еврозоната запазиха основния лихвен процент на ЕЦБ в размер на 0,15%.

Нов момент в закона е и начинът, по който ще бъдат образувани лихвите по кредитите. Това вече ще става на пазарен принцип – на базата на индексите Euribor, Libor или Sofibor, към които да се добавя фиксирана надбавка, определяна от ръководството на банката. Освен тези индекси законодателят позволява на банките да изберат още и публични индекси на БНБ или на Националния статистически институт (НСИ).

На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно без съгласието на клиента.

С промените търговските банки ще бъдат длъжни да предлагат алтернативен кредит. Целта е да се избегне ситуацията, при която след непогасен кредит се продава жилището на семейството и длъжниците трябва да доплащат остатъчните вноски по заема. В случай на неплатежоспособност задължението към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още