Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

От ИПИ искат 1/5 от данъците ни да „следват личната карта“

Това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци, твърдят икономистите

От ИПИ искат 1/5 от данъците ни да „следват личната карта“

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От Института за пазарна икономика (ИПИ) изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за реформа, свързана с преотстъпването на част от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети.

През 2018 г. разходите на местно ниво в България възлизат на 7,2 млрд. лв. Близо 5 млрд. лв. от тях не са общински средства – това са близо 4 млрд. лв. трансфери от правителството и около 1 млрд. лв. европейски средства, става ясно от писмото. Останалите 2,3 млрд. лв. са собствените приходи на общините, от които едва около 1 млрд. лв. са данъчните приходи. На практика, от 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината. Всичко останало са трансфери от държавата, европейски субсидии и неданъчни приходи. Тази разбивка ясно показва огромния структурен проблем пред общинските бюджети в България – общините нямат адекватен собствен ресурс и са изцяло зависими от трансфери (от централното правителство) и помощи (от европейския данъкоплатец), пише в писмото си Пеър Ганев от ИПИ.

Липсата на адекватен собствен ресурс не позволява на общините да провеждат разумна самостоятелна политика и да отговорят на нуждите и приоритетите на своето население. Проблемът е законодателно заложен – липсата на свободен публичен ресурс не е провал на общинските власти. Облагането на доходите, печалбите и потреблението, които се генерират на местно ниво, почти изцяло отива в централното правителство. Има някои изключения, но те са незначителни – като патентни данъци, туристически данък и т.н. Общините събират собствени приходи, предимно от имуществени данъци, които далеч не са достатъчни да покрият техните нужди, дори при мерки за повишаване на събираемостта, каквито безспорно са необходими. Парадоксално, но в поредни години на стабилен икономически ръст и бюджетен излишък, общините страдат от липса на ресурс и чакат решения на правителството в своя полза. 

Още по темата

„Вярваме, че е назрял моментът общините в България да получат част от това, което се генерира като данъчен приход от икономическата активност на местните жители. Дискусиите през последните 10 години ни убедиха, че най-ефективният ход за решаването на този проблем е да се преотстъпят част от приходите от подоходното облагане към общините. Така общинският бюджет ще бъде в много по-голяма степен свързан със състоянието на местната икономика, броя на заетите и техните заплати – какъв по-голям стимул за местните власти да работят за повече инвестиции и работни места“, пишат още от ИПИ.

Икономистите настояват 1/5 от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като „парите следват личната карта“ – щом по постоянен адрес си в дадена община, то 1/5 от твоя подоходен данък да отива именно там. По техни изчисления това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци – предлагаме преструктуриране на приходите, а не покачване на данъци с надбавка за общините. „Разбира се, това ще позволи и изиска промени в изравнителната субсидия и ангажиментите на общините, които сме готови да коментираме на експертно ниво. Целта е ясна – общините да получат повече собствен ресурс, без да има ощетени от реформата“, става ясно още от писмото.

От ИПИ настояват фискалната децентрализация да бъде припозната като основен приоритет на правителството. Според тях реформата може да бъде изработена и подкрепена от всички заинтересовани страни в рамките на половин година и да бъде напълно приложена със съответните законодателни промени и приемането на държавния бюджет за 2021 г.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
5
 
6
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно подкрепям искането на ИПИ. Дясното управление, за което претендира Борисов, трябва да оставя повече от приходите у тия, които са ги генерирали, а не да ги прибира и преразпределя спрямо тяснопартийните си интереси!
0
 
2
 
5
studioaa до: Solar Power
преди 10 месеца
Сегашният модел е направо перфектен в сравнение с предложението. Да даваш собствени приходи на такива на ценко чоков и хайдук на георг спартански е меко казано самоубийствено...
0
 
8
 
4
Solar Power до: Solar Power
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
А още по добре е да избирам за какво да идат парите ми.... например за прибиране на бездомните *** и за лошия въздух .... за мен това са основните проблеми
2
 
8
 
3
Solar Power до: studioaa
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Сегашния модел с царя слунце е още по зле..... най малкото защото ако сгреши нещо то е за всички зле
6
 
5
 
2
преди 10 месеца
Идеята на ИПИ е меко казано безумна защото би дала огромна власт на местните кметове и общински съветници да разпределят пари, а в много общини те са местни феодали често избрани с манипулиран вот. Така купуването на гласове, което има най-голямата тежест на местни избори ще стане още по изгодно да се прави в още по-големи мащаби от сега и корупцията ще нарасне експоненциално направо... Подобни прогресивни безумия нямат място в нормална страна като нашата... Да си го правят в това в Швеция и Норвегия, а не да ни го набутват на нас...

Още от Бюджет и финанси
Два български застрахователя разширяват дейността си в Гърция и Испания