Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

От началото на годината парите в Сребърния фонд са набъбнали с 243 млн. лв.

3,52 млрд. лв. са депозирани в отделна сметка в БНБ

От началото на годината парите в Сребърния фонд са набъбнали с 243 млн. лв.

Снимка: Unsplash

В края на третото тримесечие на годината средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, са достигнали 3,535 млрд. лв. Това е с около 25 млн. лв. повече спрямо месец по-рано и с 243 млн. лв. повече спрямо края на 2020 г., показват данни на Министерство на финансите (МФ).

От въпросните 3,535 млрд. лв. 3,520 млрд. лв. са депозирани в отделна сметка в БНБ. Трансферираните през август 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 25,92 млн. лв. За сравнение, месец по-рано сумата бе 38,29 млн. лв.

Общо за второто тримесечие от годината са били трансферирани 133,63 млн. лв. За сравнение, за цялата 2020 г. сумата е 188,68 млн. лв. Прави впечатление, че за първото тримесечие на тази година са били прехвърлени едва 36,97 млн. лв.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,35 млрд. лв. допълнителни средства. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г., за тази все още няма конкретни изчисления, особено с оглед на последните промени и надбавките от 120 лв.

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва

Според годишния доклад за състоянието на Сребърния фонд в средносрочен хоризонт при прилагания досега консервативен подход активите на фонда ще се управляват при спазване на принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност под формата на депозит в централната банка или други инструменти по сметки в БНБ. С оглед гарантирането на устойчивост на държавната пенсионна система по-рисково инвестиране на средствата на фонда не е приемливо, подчертава се в документа.

Миналата седмица служебният кабинета избра Дамян Стайков, началник на отдел „Емисии“ в дирекция „Държавен дълг“ на Министерството на финансите, за член на Управителния съвет на фонда.

Стайков заменя бившия заместник-министър на финансите Виолета Лорер съгласно изискванията на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система за излъчване на членове на УС от Министерството на финансите.

Ръководството на Сребърния фонд се осъществява от Управителен съвет с 8 членове. Негов председател е министърът на финансите, а заместник-председател – министърът на труда и социалната политика.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-общо казано глу пав фонд. Парите стоят на едно място и всяка година 5% ги отписваш. Това е пореден пример за ЛОШО управление на общи средства ! Ако 10% от тези пари се инвестираха дори в ДЦК или подобни активи ... дори злато да бяха купували с тях пак щеше да е по добре.....

Още от Бюджет и финанси
Финансовият министър очаква 2021 г. да приключи с бюджетен излишък