IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада конфиденциалността по договори и доклади, свързани с фалити на банки

Все още не е ясно ще бъде ли оповестен докладът на Alix Partners за КТБ

15:18 | 26.04.16 г. 1
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Клауза за конфиденциалност няма да има по договори и доклади, сключени от синдиците, включително и временни, на банки в несъстоятелност. Това става официално факт от днес, 26 април, с обнародването в Държавен вестник на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Законовите изменения бяха приети на второ четене от Народното събрание на 14 април и според предвиденото в текстовете влизат в сила от датата на публикацията в Държавен вестник.

Едно от най-важните изменения в текстовете е задължението на синдиците, включително и временните, да публикуват на своята интернет страница договорите, свързани с разследването на причините за несъстоятелността на банка, на български език.

Законодателите обаче предвиждат различни задължения за синдиците. Временните ще бъдат длъжни да съобщават информация не само за изпълнителя, данните за неговия опит, както и срока за изпълнение и неустойки, ако са предвидени, но и предмета на договора.

За постоянните синдици няма задължение да оповестяват предмета на договора. Но и двете фигури са длъжни да публикуват и докладите, произтекли от тези договори, без препоръките по събиране на вземанията, направени в ях.

От приетите текстове обаче не стана категорично ясно дали синдиците ще бъдат задължени да публикуват доклада от Alix Partners, свързан с несъстоятелността на КТБ. В преходните и заключителните разпоредби депутатите записаха, че Законът ще важи и за производства по несъстоятелност, открити преди влизането в сила на тези промени и "сключените по тях договори".

В пленарната зала обаче не беше одобрена редакционната поправка, предложена от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, след думата "договори" да бъде добавено "и изготвените по тях доклади".

Докладът на международната компания в момента е достъпен в секретната читалня на Народното събрание на английски език.

Всичко около случващото се в КТБ можете да прочетете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
И какво се оказа за аферата с КТБ?! Няма виновни! Само едни милиарди изчезнаха! А щом Прокуратурата твърди, че те са източени от пирамидата КТБ от Цветан Василев, защо Василев все още е на свобода?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още