Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Парите в Сребърния фонд продължават слабо да се увеличават

За 14 години в него са се натрупали едва 1,34 млрд. лв. допълнителни средства

Парите в Сребърния фонд продължават слабо да се увеличават

Снимка: БГНЕС

В края на април 2021 г. средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, достигат 3,341 млрд. лв. Това е с около 12 млн. лв. повече, отколкото са били през март, показват данни на Министерство на финансите.

През последните няколко месеца се запазва тенденцията към плавно нарастване на средствата във фонда.

Трансферираните през април 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 11,91 млн. лв. През март думата бе 13,19 млн. лв. За цялата 2020 г. сумата е 188,68 млн. лв.

Припомняме, че през 2019 и 2020 г. от приватизации в Сребърния фонд са влезли едва 2,4 млн. лв, а от други източници, определени със закон или с акт на МС като глоби, имуществени санкции, неустойки, свързани с приватизационния процес - 5,3 млн. лв., общо за 2019 и 2020 г.

Тази година обаче постъпленията от концесии ще са значително повече – на 20 април нoвият ĸoнцeнcиoнep нa Лeтищe Coфия обяви, чe е извъpшил плaщaнeтo нa пъpвoнaчaлнoтo ĸoнцecиoннo възнaгpaждeниe в paзмep нa 660 млн. лв., с което компанията ce пpeвpъщa в oфициaлeн и eдинcтвeн oпepaтop нa aepoгapaтa.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,34 млрд. лв. допълнителни средства. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г.

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва

На 16 декември правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2021-2023 г. Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 6 месеца
Само за протокола:Последно източен ли е(пенсионния фонд) от чичко Бойко & Ko или още е в наличност?..
2
 
2
 
2
преди 6 месеца
Кът ги фане влагата и набъбват.
1
 
2
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
"Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г., в Сребърния фонд са влезли едва 2,4 млн. лв, а от други източници - 5,3 млн. лв., общо за 2019 и 2020 г..През век няма да се напълни явно.

Още от Бюджет и финанси
В следващите 2 години Сребърният фонд ще продължи да се управлява консервативно