IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за лекарства и за болнична помощ ще са с 10% повече през 2020 г.

Надзорният съвет на НЗОК прие проекта за бюджет на фонда за следващата година с близо 400 млн. лева увеличение за здравни плащания

16:57 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектобюджета на фонда за 2020 година с почти пълно единодушие, като в гласуването се въздържа само представителят на пациентските организации. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет Жени Начева след заседание на надзорниците, съобщава БТА.

Близо 400 млн. лева повече за НЗОК залага проектът на бюджет за следващата година. 233 млн. лева повече са предвидени за болнична помощ, а 126 млн. лева повече ще отидат за лекарства.

С увеличението проектобюджетът на НЗОК достига 4,44 млрд. лева, като 2,2 млрд. лева от тях ще са за болнична помощ, а за лекарства – 1,3 млрд. лв.

За следващата година абсолютният ръст за здравноосигурителни плащания е с близо 400 млн. лв., като с над 10% е увеличението за лекарства и за болнична помощ, а средно между 5 и 8% - за първична извънболнична медицинска помощ и за медицински изделия. 

Надзорът на Здравната каса предлага да се даде гратисен период до 30 юни да се запази настоящият ред на заплащане на медицинските изделия. Дотогава Касата трябва да е готова с новия ред на заплащане. За медицински изделия в бюджета на НЗОК за 2020 г. са предвидени 38 млн. лв. Предстои да се въведат критерии и изисквания за контрол и отчетност от търговците, които дистрибутират медицински изделия.

Средствата за лечение в чужбина ще бъдат 70 млн. лв., предвижда се още в проектобюджета. Според Начева е възможно да има и допълнително финансиране, ако се наложи, което ще бъде от трансфери от държавния бюджет, както и от резерва на НЗОК, който е в размер на 137 млн. лв.

В момента се водят преговори между НЗОК и Българския лекарски съюз за Националния рамков договор за следващите три години. „Имаме предварително съгласие с БЛС, че в текстовете на НРД ще намери място ангажиментът за определяне на минимален размер на средствата, които ще отиват за разходи за персонал. Този ангажимент ще бъде изпълнен, но какъв ще бъде точният процент, не бих искала преди да сме се договорили с БЛС, да предпоставям“, заяви Жени Начева.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още