IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за пенсии в Сребърния фонд през 2015 г. са с нулева доходност

Общият паричен ресурс в края на декември 2015 г. по сметка на фонда в БНБ е в размер на 2,534 млрд. лв.

14:19 | 24.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парите за пенсии в Сребърния фонд през 2015 г. са били с нулева доходност, пише в годишния отчет за дейността на фонда за 2015 г., публикуван в сайта на Министерството на финансите.

Общият паричен ресурс в края на декември 2015 г. по сметка на фонда в БНБ е в размер на 2,534 млрд. лв., при 2,445 към края на 2014 г.

От създаването си до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българска народна банка. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време. Казано иначе, Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститори. 

Независимо от текущата нулева доходност тази консервативна инвестиционна политика осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период. От август 2013 г. до юни 2015 г. включително в българската икономика се отчита дефлация на годишна база. По този начин, при текуща нулева доходност от страна на БНБ и елиминиране на инвестиционния риск от загуба на активи на фонда, реалната доходност на средствата на фонда е положителна, пише още в доклада за дейността на Сребърния фонд.

Предвидена е възможност след 14 ноември 2018 г. със закона за държавния бюджет за съответната година част от акумулираните средства във фонда да бъде трансферирана към бюджета на държавното обществено осигуряване, се посочва още в отчета на Сребърния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Ами може и да ги е имало навремето, затова и допреди 4г. е имало лихви. А после може и да са поизчезнали, съответно няма и лихви като няма пари. Че то и от НЗОК така изчезнаха едни 1.6 млрд. лв., случва се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още