IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри заема от близо 1,5 млрд. евро

Парите са за покриване на падежиращи задължения и покриване на планирания бюджетен дефицит

12:12 | 06.06.14 г. 5
Парламентът одобри заема от близо 1,5 млрд. евро

Депутатите окончателно одобриха емитирането на държавен дълг на стойност 1,493 млрд. евро. С парите се очаква да се покрият стари задължения на България, които падежират през тази и следващата година, както и да се финансира бюджетният дефицит.

Както е известно, в началото на 2015 година предстои падеж на облигационна емисия в размер на 1,086 млрд. долара. За тази година пък правителството предвижда бюджетен дефицит от около 1,4 млрд. долара, който също ще бъде покрит с международен заем.

Менда Стоянова (ГЕРБ) пожела успех на емисията и да бъде с висока доходност. „Смятам, че ще има успех, защото ситуацията на международните пазари в момента е добра. Притеснението ми обаче се корени в това защо се трупат дефицити, за да се налага да се теглят дългове, за да се покриват“, каза депутатът, предава БТА.

По думите й ГЕРБ е поела управлението със „страхотен дефицит“ и го е намалила към 2012 г. В последната година нивата на дефицитите вече се връщат обратно, смята тя. Стоянова посочи, че дебатът е за това трябва ли да се правят повече разходи, отколкото чергата ни позволява. "Докога ще се разпростираме на килим, като имаме черга", попита тя.

Според нея дефицитът в бюджета за 2014 г. е разчетен при 2 млрд. лв. повече приходи от данъци, такива обаче няма да дойдат. Данните за април сочат, че ще има тотален срив от очакваните от управляващите приходи, смята Стоянова. Тя попита каква ще е тенденцията за май.

Министърът на финансите Петър Чобанов призова „да не се опитваме с истерични приказки да клатим лодката“. Според него е било лесно през 2009 г. с 8 млрд. лв. фискален резерв и под 10 млрд. лв. дълг, но към февруари 2013 г. фискалният резерв е бил по-малко от 4 млрд. лв., а дългът към май 2013 г. е бил 13,5 млрд. лв.

Ако за месеците февруари - май 2013 г. взетият дълг е 1,45 млрд. лв., по време на нашето управление от юни до декември дългът нараства само с 550 млн. лв., каза Чобанов. Той допълни, че от началото на годината до май дългът нараства само с 800 млн. лв, при това с две дългосрочни емисии, които до края на годината ще бъдат погасени.

„Чергата през 2009 г. беше доста по-широчка, за съжаление, с редица действия, с които задушихте бизнеса, я стеснихте“, отговори Чобанов на Менда Стоянова.

Министърът посочи, че ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Скритите дефицити, които оставя след себе си това корумпирано правителство засега са: Енергетика - 1 млрд Здравеопазване - 0.4 млрд БДЖ - 0.7 млрд Еврофондовете - > 1 млрдНо все още не си е подало оставката та процесите продължават. Освен това Доган иска все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
slavkovrr
преди 9 години
Вчера имах разговор със сегашен народен представител, който сподели, че не се притеснява от сегашния заем който се взема, а от това, че следващото правителство със сигурност ще се наложи, и то да вземе нов заем!Но заеме щял да бъде доста ПО-ГОЛЯМ, спомена за числа около 15 милиара !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Няма как да не се увеличава дефицита след обявеното "разхлабване на коланите" и затварянето на очите на държавата за безобразията на "бизнеса"/"ашите хора"/. Напълно логично. Ще плащат овцете /избиретеля/ ако има с к'во де. Ако не , дългове до дупка докато им дойде акъла. Децата им ще плащат. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Опасявам се, че поради задлъжняването ни със скоростни темпове, следващото ни правителство също няма да мине без заеми колкото и да се старае.:) Някой трябва да плати масрафа на крадците все някак и все някога. Неприятното е, че голяма част от тия дългове не са за някаква политика или инвестиции в заетост, а просто за "джобни" на шепа избрани.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Специално като чуя за нов дълг заради бюджетен дефицит и ми се приисква някой най-накрая да почне да отстрелва политически *** от политбюрото на Позитано 20.Крадене като за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още