IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри затягането на банковия надзор

Банковият надзор ще следи изкъсо кредитните експозиции на свързани лица, решиха депутатите на първо четене

13:40 | 22.11.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ), внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ.

В гласуването участваха 163 народни представители, от които 109 бяха "за", а 54 се въздържаха, съобщи БТА.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че промените целят усъвършенстване на регулаторната рамка на банковия надзор. С промените ще бъде постигнато съответствие с препоръките от доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP) и с поетите от Българската народна банка ангажименти.

С промените в закона в критериите за лицензиране се въвеждат допълнително условие за представяне на данни за действителния собственик на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура.

Investor.bg припомня, че банките се задължават да предоставят на централната банка информация в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават над 50% от капитала.

Разширява се кръгът от лица, чиито експозиции следва да се третират като експозиции към свързани с банката, като се предлагат изменения за усъвършенстване на режима за регулиране на риска. За такива лица се причисляват – администратори на банката, нейни акционери с квалифициран или по-висок дял, лица, които контролират банката, дъщерни дружества на банката.

Менда Стоянова обясни, че законопроектът е поредна стъпка за усъвършенстване и повишаване на ефективността на надзорната дейност на БНБ върху банковите и финансовите институции.

„Целта е да се повиши ефективността на надзора на централната банка, за да не се повтарят случаи като КТБ, които разтърсиха държавата, коментира тя. – Промените от една страна ще доведат до повишаване на изискванията при лицензирането на банки, а от друга  – разширяват и задълбочават изискванията при изследването на свързаните лица при кредитирането от банки.“

По думите ѝ промените създават законови условия всички препоръки и изисквания на Европейския банков орган за бъдат прилагани от БНБ и българските банки.

Тя информира, че между първо и второ четене ще бъдат внесени корекции на текстовете, така че да се отчете и мнението на банковата общност.

„БСП подкрепя всички текстове, които са свързани със засилване на банковия надзор и увеличаване сигурността на банковата система, заяви депутатът Румен Гечев от левицата. – Но групата ще се въздържи при гласуването на този законопроект, защото не приема подхода за 3-4 дни да се решават ключови промени за банковата система. Такава ни е цялата работа в парламента – да препускаме и променяме закони за 2-3 дни.“

Според Николай Александров Обединени патриоти ще подкрепят законопроекта, но поиска дебатът да се води на професионално ниво.

„ДПС ще подкрепи законопроекта, въпреки че на комисия депутатите от движението гласуваха против“, заяви Йордан Цонев и заяви, че среща разбиране, че текстовете трябва да бъдат преработени между двете четения.

Той е на мнение, че водещият мотив на българския парламент „при приемане на законодателни промени трябва да е европейското законодателство, а не препоръки на който и да било орган“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Истината е полезна.Истината е, че представяната от мен истина е хиляди пъти по-малко от по един или друг начин налаганата заблуда, че сегашното държавно прилагане на парите е абсолютна полезност.Интересното е, защо Вие се възмущавате от представяната истина за допускана държавна грешка, а сте съгласен с наличната заблуда, от която и Вие страдате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bkbelchev
преди 6 години
Как не ти умръзна да пишеш едно и също?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
При наличното неправилно държавно прилагане на парите всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега, колкото е по затегнат банковия надзор, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.Централната банка не може да спаси банките, защото е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още