IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие предложения от управляващите бюджет за ДАНС

Опозицията не успя да прокара повече пари за разузнаването

15:00 | 02.12.15 г.
Парламентът прие предложения от управляващите бюджет за ДАНС

Народното събрание продължава на днешното си заседание да гласува текстове от законопроекта за Бюджет 2016.
След кратки дебати беше приет бюджетът на Държавната агенция "Национална сигурност" във вида, предложен от управляващите – със заложени разходи в размер на 97,3 млн. лв. за догодина.

Атанас Мерджанов от БСП поиска 10 млн. лв. повече за агенцията, а от АБВ настояха за  4 млн. лв. допълнително. Димитър Лазаров от ГЕРБ пък внесе предложение за допълнителни 2 млн. лв., а ДПС – за 40 млн. лв.

Светослав Белемезов (АБВ) настоя да се обърне внимание на основните заплахи за страната – от тероризъм и бежанската вълна. Той изтъкна, че се предвижда национално бюро да обработва данните на пътуващите със самолет, което изисква адекватно финансиране за агенцията. Емил Димитров от Патриотичния фронт отговори, че бюджетът на ДАНС е достатъчен, след като от години бил изпреварващо вдиган. МВР от години обработва със собствени системи данни и комуникира с чужди служби, каза депутатът.

Предложенията на опозицията не минаха при гласуването в пленарна зала. Бюджетът на ДАНС беше гласуван от 112 депутати, от които 79 гласуваха „за“, 16 „против“ и 17 се въздържаха.

Социалистът Георги Божинов предложи от проекта да отпадне чл. 27 за Комисията по досиетата, която по думите му вече трябвало да си е свършила работата, а парите да отидат в Държавния архив, където е мястото на досиетата. Предложението му беше отхвърлено.

Залата прие предложенията на управляващите за бюджетите на Комисията по досиетата, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за защита на личните данни, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и Националната служба за охрана (чл. 27 – 31).

Опозицията поиска 2,5 млн. лв. повече  за Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР), за която предвидените разходи са 20,7 млн. лв. Бюджетът на ДАР (чл. 32) беше приет по вносител с 87 гласа „за“, 16 „против“ и 12 „въздържал се“.
Социалистът Атанас Мерджанов възрази, че най-важните звена на държавата не са осигурени финансово.

Парламентът прие и предложените от управляващите бюджети на Националния статистически институт за 2016 г., Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета за електронни медии.

Георги Божинов предложи да отпадне чл. 36 за Съвета за електронни медии, тъй като парламентът не прие през октомври отчета им за втората половина на миналата година. Социалистите предложиха да се създаде орган, който да работи и да се съобразява с парламента, но предложението не беше прието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още