IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът реши да не се начислява ДДС върху дарени храни

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДДС

11:48 | 07.09.16 г. 2
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие да не се начислява ДДС върху дарени храни и хранителни стоки. Депутатите гласуваха единодушно на първо четене промени в Закона за ДДС, внесени от народни представители от Реформаторския блок, предаде БТА.

Измененията предвиждат въвеждането на лимит за дарявани храни с изтичащ срок на годност. Стойността им за една календарна година трябва да е не повече от 0,5% от годишния оборот на дарителя. Датата на дарението трябва да е не е по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност.

В мотивите на вносителите се посочва, че целта на промените е облекчаване на режима на облагането с ДДС на дарени храни за организациите за  хранително банкиране.

Продуктите трябва да са насочени към уязвими групи от хора или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи. 

Чрез въвеждането на еднакво данъчно третиране на даренията на хранителните стоки и на бракуването им ще се стимулира даряването на храна и хранителни продукти в полза на различни уязвими групи, смятат вносителите. Предвижда се стриктен режим на контрол върху този вид дарения, както и разписване на санкции за нарушителите, затова не се очаква негативен финансов ефект върху държавния бюджет или злоупотреби, посочват още те.

Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) каза, че предложението е добро, но трябва да се направи много задълбочен анализ и да се предложат текстове и механизми, които да минимизират възможността да се направят "прекрасни крадени пари".

Според нея трябва да се сложи праг под формата на процент от оборота или досега отчетените от търговец бракувани храни. Стоянова смята, че Законът за ДДС е най-малкият проблем, по-важно е как ще бъдат регламентирани и контролирани хранителните банки, както и на кого ще се разпределят храните.

Жельо Бойчев от БСП определи законопроекта като стъпка в правилната посока, но посочи, че между първо и второ четене социалистите ще направят предложения за избягване на злоупотреби. Той допълни, че от БСП имат резерви към механизма, предлаган от вносителите, и ще търсят по-засилена роля на социалното министерство и на Агенцията по социално подпомагане.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт каза, че този законопроект не само няма да ощети държавния бюджет, а неговото прилагане ще спести много разходи. Според него обаче 0,5% от общия оборот не е достатъчно и прагът трябва да бъде поне около 2%.

Петър Чобанов от ДПС коментира, че не всички аспекти са добре оценени и липсва контролен механизъм срещу злоупотреби.

"670 хил. тона храни се унищожават всяка година в България, а по данни на ЕС 45,9% от населението на България живее в тежки материални лишения. Най-засегнатите са пенсионерите и децата", обясни единият от вносителите Петър Славов, цитиран от Dnes.bg. Според него, ако тази храна не бъде унищожена, а дарена, ще стигне за ежедневна прехрана на милиони българи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Ехааа, студентските кооперации, какви времена бяха , найс а :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
balkando
преди 7 години
Дали да очакваме отново и студентските кооперации ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още