Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Партиите получават втората част от държавната субсидия на 19 юли

При невърнати пари на хазната средствата от бюджета за партиите ще се редуцират, съобщиха от финансовото министерство

Партиите получават втората част от държавната субсидия на 19 юли

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на финансите ще предостави на 19 юли втората част от държавната субсидия за 2019 г. на политическите партии, които имат право на плащане. В рамките на годината субсидията се превежда на четири части.

След обнародване на измененията в Закона за политическите партии партиите са получили издадената от министъра на финансите заповед, определяща документите, които трябва да се представят във финансовото министерство за държавната субсидия и необходимите срокове, пише на сайта на финансовото ведомство.

След изтичане на 14-дневния срок за обжалване на издадената заповед ведомството на Владислав Горанов ще преведе втората част от държавната субсидия на правоимащите политически партии, изпълнили установените изисквания.

В случай, че в срок до 18 юли включително политическа партия от 44-тото Народно събрание не е възстановила доброволно дължимите на централния бюджет средства, субсидията ѝ ще бъде редуцирана в размер, който съответства на нормативно установения – партията ще получи 70% от втората част на субсидията, предупреждават от Министерството.

Още по темата

Investor.bg припомня, че ведомството публикува информацията за сумите, които подлежат на доброволно възстановяване по централния бюджет от страна на политическите партии и коалиции, след като в края на юни влезе в сила промененият Закон за политическите партии. Това стана, след като парламентът окончателно прие на второ четене намаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас. Промените бяха направени в Закона за държавния бюджет на България за 2019 г.

Както е и в момента, размерът на субсидията ще продължи да се определя всяка година в държавния бюджет.

Депутатите не приеха предложението на ДПС за намаляване на субсидията на 0 лева на глас, въпреки че се коментираше, че управляващите и партията са се разбрали и предложението включваше въвеждането на т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета.

От МФ изчислиха, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лева, БСП – 4,3 млн. лева, а ДПС – 1,6 млн. лева. „Воля“ ще трябва да възстанови 656 хил. лева, „Национален фронт за спасение на България“ ще връща 541 хил. лева, а „Атака“ - 539 хил. лева. От ВМРО ще трябва да върнат на хазната 508 хил. лева.

До момента надвзетите суми възстановиха само от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ (170 681 лв.). Останалите партии дължат над 7 млн. лева. Според законовите разпоредби на тези от тях, които получават субсидии и в момента, ще им бъдат удържани 30% от издръжката до края на 2019 г. и 50% за първата половина на 2020 г.

Крайният срок да върнат парите за всички партии е 31 декември 2020 г., след което дълговете ще се събират по общия ред, припомнят от Министерството.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Театрите ще получат субсидия за заплати и осигурителни вноски