IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПЧИ през август се удвояват на годишна база

Преките чужди инвестиции за първите осем месеца вече надхвърлят годишната прогноза на Българската агенция за инвестици

13:27 | 14.10.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПЧИ през август се удвояват на годишна база

През август преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) възлизат на 235,3 млн. евро. Това е два пъти повече спрямо размера на капиталите, прекосили границата на страната ни през същия месец година по-рано. Освен това Българска народна банка (БНБ) ревизира близо четири пъти сумата на преките инвестиции, отчетени през юли – от  първоначалните 74 млн. евро до 234,9 млн. евро.

От началото на годината до края на август ПЧИ са за 1,221 млрд. евро, с което прогнозата на Българската агенция за инвестиции за годишната сума на инвестициите у нас се сбъдва четири месеца преди края на 2014 г. През юли директорът на БАИ Светослав Младенов прогнозира годишен прираст на ПЧИ в размер на 1,2 млрд. евро.

По принцип с новите данни БНБ ревизира в положителна посока данните за преките инвестиции за предходния месец. Ето защо очакванията са, че цифрите за август, но и като цяло, съдейки по оценката на БАИ за тази година, всъщност ще са по-големи. За сравнение, ПЧИ през август миналата година са били за 103,1 млн. евро.

Преди очакваната ревизия сумата на ПЧИ за 8-месечието е по-голяма с 47,5 млн. евро от преките инвестиции за първите осем месеца на миналата година. Тогава те са били за 1,174 млрд. евро.

По държави, най-големите преки инвестиции в страната за януари-август 2014 г. са от Холандия – 402,5 млн. евро. Следват Австрия и Русия – 242,8 млн. евро и 152,9 млн. евро, съответно. Най-големите нетни отрицателни потоци за периода БНБ регистрираме към Люксембург – 24,6 млн. евро. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
че България е в "японска" ситуация е повече от ясно . Плюса за бг е че няма етнически и културни проблеми да привлича емигранти , което е доста трудно за Япония .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Нищо повече от временна флуктуация. Както не веднъж съм казвал в последните 15г, България е обречена на хронична дефлация и постоянен икономически спад, просто защото ръстът на производителността не може да компенсира резкия спад на живата сила в страната. Когато заявих това през хиперинфлационната 1997 всички ме мислеха за луд, но ето сега прогнозата ми вече се материализира. В Япония дефлацията трая малко над 2 десетилетия и нас процесът няма да се обърне в обозримо бъдеще, независимо от лъжите на сините/червените/жълтите/зелените партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Още не е встъпило на власт новото правителство и ето добри новини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
orchis
преди 9 години
Тов асе надявам да е сакразъм. Иначе тук има един анализ на ситуацията.http://***.infostock.bg/infostock/control/finance/news/59506-kak-prekite-investitsii-v-balgariya-tragnaha-nagore
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
milioner4e
преди 9 години
Как та не е срам да не споменеш министерството на инвестиционното проектиране!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 9 години
Браво! Това е показателно, за доверието към Ореха и ко!В разгара на Украйнската криза двоен ръст спрямо година по-рано си е повече от похвално! Добър сигнал за обръщане на ПЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още