Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Печалбата на банките в края на септември се е увеличила с 40% на годишна база

Данните на БНБ показват, че за три месеца брутният размер на необслужваните заеми в банковата система намалява с още 306 млн. лева

Печалбата на банките в края на септември се е увеличила с 40% на годишна база

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на банковата система към 30 септември възлиза 1,22 млрд. лв., докато година по-рано тя е била 872 млн. лв. Това сочи ръст на годишна база от близо 40% (39,9%), показват изчисленията на Investor.bg въз основа на новите данни, публикувани от Българската народна банка (БНБ).

В края на септември размерът на собствения капитал в баланса на банковата система възлиза на 12,5 млрд. лв.

През третото тримесечие на тази година той се увеличава с 3,7% (441 млн. лв.) главно поради нарастването на печалбата.

Към 30 септември активите на банковата система достигат 103,2 млрд. лв., като нарастването им спрямо края на второто тримесечие е с 3,1% (3,1 млрд. лв.), като е формирано основно от балансовата сума на кредитите и авансите.

Още по темата

Увеличават се също портфейлите с ценни книжа (със 150 млн. лв., 1,1% на тримесечна база), главно дълговите ценни книжа, както и общият размер на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане (със 141 млн. лв., 0,7%).

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, за периода от девет месеца са 348 млн. лв. (при 549 млн. лв. година по-рано).

През третото тримесечие на 2018 г. депозитите се увеличават с темп, сходен с отчетения през предходното тримесечие. Брутните кредити и аванси нарастват с 3,2% (2,7 млрд. лв) спрямо края на юни.

В брутния кредитен портфейл (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) се увеличават всички видове вземания.

Кредитите за фирмите и домакинствата са съответно с 1,6% (537 млн. лв.) и с 1,8% (375 млн. лв.) повече спрямо края на юни.

В централната банка отчитат, че нарастват вземанията от сектор „Държавно управление“ с 97 млн. лв. (15,7%), а тези от други финансови предприятия – с 414 млн. лв. (15,2%).

През третото тримесечие на тази година продължава тенденцията към намаление на размера и на дела на необслужваните кредити и аванси.

Данните на БНБ показват, че в края на септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система възлиза на 7,396 млрд. лв., като намалява с 306 млн. лева, като делът му в общата сума на брутните кредити и аванси намалява до 8,5% (при 9,1% в края на юни).

Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси (след приспадане на присъщата за тази класификационна категория обезценка) намалява в периода юли-септември до 3,394 млрд. лв. и съставлява 4,1% от общата нетна стойност на кредитите и авансите (при 4,4% в края на юни).

При депозитите през третото тримесечие е отчетено нарастване с 2,8% (2,4 млрд. лв.) до 88,6 млрд. лева. Прирастът се дължи основно на вложенията на бизнеса и домакинствата, които са съответно с 5,7% (1,4 млрд. лв.) и с 2% (1млрд. лв.) повече спрямо края на юни.

Ликвидният буфер на банковата система възлиза на 26 млрд. лв. в края на септември, като отбелязва увеличение с 5,8% (1,4 млрд. лв.) спрямо юни 2018 г., се вижда от от отчета на БНБ в края на септември.

Отношението на ликвидно покритие достига 322,2% в края на третото тримесечие.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли