Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Печалбата на ПИБ от 130 млн. лева влиза в капитала ѝ

Ще се осигурят достатъчно средства за ръст заедно с предстоящото увеличение на капитала чрез допълнително публично предлагане, уверяват от банката

Печалбата на ПИБ от 130 млн. лева влиза в капитала ѝ

Снимка: Първа инвестиционна банка

Нетната печалба на Първа инвестиционна банка АД се очаква да е в размер на около 130 млн. лева, която ще бъде включена в капитала след потвърждение от независимите одитори на банката и решение на общото събрание на акционерите. Това става ясно от информация на кредитната институция до Комисията за финансов надзор и Българска фондова борса.

Още по темата

В писмото до КФН от ПИБ посочват, че по този начин ще се осигурят достатъчно средства за ръст заедно с обявената още през декември мярка за предстоящо увеличение на капитала чрез допълнително публично предлагане и допълнителен капитал от първи ред.

Печалбата за миналата година преди обезценка и данъци достига 261,6 млн. лева и отбелязва годишен ръст от 11,4%. Приходите от банкови операции нарастват с 48 млн. лв., водени от по-висок нетен доход от такси и комисиони, по-високи приходи от търговски операции и други нетни оперативни приходи, съобщават от банката.

В кредитната институция, управлявана от Неделчо Неделчев, пресмятат, че активите на ПИБ надминават 10 млрд. лева на неконсолидирана база към края на миналата година и отбелязват ръст от 8,9% спрямо 2018 г.

Очакванията на ПИБ са да има ръстовете в кредитните портфейли на всички сегменти в края на 2019 г., които да компенсират продадените необслужвани кредити. Нетният кредитен портфейл се повишава с 251 млн. лв. (4,5%), а депозитите нарастват с 663 млн. лева.

От частната банка напомнят, че през първата половина на миналата година беше извършена цялостна оценка на шест български банки от Европейската централна банка, включително и на ПИБ, в резултат на искането на България за установяване на трайно сътрудничество с ЕЦБ от 18 юли 2018 г. и заявеното желание на страната ни за присъединяване към "чакалнята" за членство в еврозоната (ERM II).

През втората половина на миналата година ПИБ прегледа детайлно кредитния си портфейл за съответствие между методологията на ЕЦБ (използвана при цялостната оценка) и Международните стандарти за финансово отчитане, в резултат на което, към края на годината са начислени допълнителни разходи за обезценки за 94 млн. лв. спрямо юни миналата година.

Така разходите за провизии за 2019 г. се очаква да са в размер на 117 млн. лева. По този начин банката отразява счетоводно в текущата си дейност по-консервативния подход към оценката на кредитния риск след извънредният преглед на качеството на активите.

В началото на 2018 г. Първа инвестиционна банка обяви новата си стратегия с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия (с приходи от дейността до 15 млн. лева годишно) и ритейл сегмента. Управлението на банката отбелязва, че това е било крачка в правилната посока и за последните 24 месеца ръстовете в съответните портфейли са над 35% в ритейла и 20% при малките и средни предприятия.

От ПИБ заявяват намерението си да продължат да изпълняват одобрената стратегия и в периода 2020 – 2022 г. , но си поставят и цели, които трябва да постигнат в края на периода. Те са свързани с повишаване на ефективността и ефикасността, както и с подобряване на качеството на активите.

Възвращаемостта на активите (ROE) след две години трябва да е12%, съотношението разходи/ приходи (Cost/Income ratio) да е под 50%, намалението на нелихвоносните активи да падне под 10% в края на 2022 г. Необслужваните заеми след две години трябва да са под 10% от средните нива за пазара. Стремежът е да се постигне намаление на дела на придобитите активи в баланса до около 2%.

Investor.bg напомня, че инвеститорите поглеждат с интерес към акциите на ПИБ, които ще участват в предстоящото увеличение на капитала. Експерти коментират, че новите акции на цена от 5 лева, както е обявено предварително, ще са с 45% по-скъпи от пазарната стойност и ще се превърнат в индикатор за доверието към българския пазар. Още повече, че ПИБ обяви и продажбата на 538 млн. лева лоши кредити в края на миналата година, с което да подобри качеството на баланса си преди България да влезе в “чакалнята” на еврозоната.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството