Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Пенсионните фондове ще могат да инвестират в акции в Коста Рика и Колумбия

С промени в наредба КФН дава възможност и за вложения на фондовете в акции от още два индекса в Мексико и Турция

Пенсионните фондове ще могат да инвестират в акции в Коста Рика и Колумбия

Снимка: Pixabay

Пенсионните фондове вече ще могат да инвестират в Колумбия и Коста Рика, както и в акции, включени в още два индекса в Мексико и Турция.

Това предвиждат предложения за промени в наредба №29 от 12 юли 2006 г. за минималното ниво на кредитните рейтинги на банките и за определяне на държавите, международните финансови организации, пазарите и индексите на тези пазари съгласно чл. 176, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. 

Още по темата

Текстовете и мотивите за промените са публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) за обществено обсъждане и са приети на първо гласуване на вчерашното заседание на регулатора.

Промените се правят във връзка с присъединяването на България към Кодекса за либерализация на движенията на капитали на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според КФН с предложените поправки се създават предпоставки за по-добра диверсификация и доходност на инвестициите на пенсионните фондове.

Пенсионните фондове ще могат да купуват акции от индекса COLCAP на колумбийската борса, както и IACP на костариканската борса.

Включват се и индексите S&P BMV IPC в Мексико и BIST 100 в Истанбул.

Съгласно действащите разпоредби пенсионните фондове могат да правят инвестиции в страните от ЕС, както и в акции от определени индекси в Австралия, Индия, Индонезия, Бразилия, Малайзия, Нова Зеландия, Великобритания, Русия, САЩ, Сингапур, Швейцария, Канада и други.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството